„Amerikából jöttem…”

Vagány kinézet, vicces taraj, sprőd szőrzet, turcsi orr, pipaszár lábak, hatalmas pocak. Megjelentek a lakásokban a társállatként tartott törpemalacok az elmúlt években. A kutya helyett, vagy a kutya mellett. Népszerű a csüngőhasú és a minnesotai. Főleg azóta, hogy George Clooney is beszerezett egy ilyet, és rengeteg fénykép jelent meg róla, amint az állatot sétáltatja vagy autóztatja. A törpemalacok főleg Amerikában örvendenek nagy népszerűségnek, de Európában is tenyésztik, elsősorban Németországban és Hollandiában.

Sztárkonda Veresegyházon

Még ma is szokatlan látványnak számít, amikor valaki egy malacot sétáltat az utcán, de talán már nem akkora extrémitás, mint a kezdetek kezdetén. A törpemalacok nagyon népszerűek, óriási a rajongótáboruk. Sokan célirányosan keresik őket a Veresegyházi Medveotthon állatsimogatójában, a BarátkoZOO-ban. Nyár óta ugyanis három példány él itt, Hopi, Barack és Malacka. Negyedik társuk, Puki nemrégiben érkezett. Őt egy család adta le, mivel már nem bírtak vele otthon. Puki nagyon jófej, de az elmúlt hónapokban már elkezdte átrendezni a lakást, ezért úgy döntöttek, inkább optimális helyet keresnek neki, ahol jól érezheti magát és ahol biztonságban tudhatják.

A törpemalacok jellemzően 12-15 évig élnek. Fekete, fekete-fehér, rózsaszín – ezek a leggyakoribb színek, de előfordul csak fehér példány is.  A méretük viszonylag széles skálán mozog, 12 és 50 kiló között változhat. Az amerikai fajták a testesebbek és súlyosabbak, az európai malacok felső súlyhatára 30-35 kiló körül van.

Malachamisítók!

A törpemalacok iránt olyannyira megnőtt a kereslet, hogy elkezdték hamisítani őket. Nem géntechnológiai eljárásokról van szó, hanem egészen egyszerűen arról, hogy élelmes vállalkozók hagyományos hízósertést bepingáltak hajfestékkel és a kismalacokat minnesotaiként, vagy törpemalacként hirdették az interneten. Az állatokhoz nem sokat értő, ám rajongó állatbarát pedig megvette. Pár hónap után azt vette észre, hogy az állat növekedése nem állt meg 20 kilónál, egyre csak hízik, egyre terebélyesebb lesz, egy év múlva pedig már 100 kilót nyom.

Tanulékony jószágok

A törpemalacok, akárcsak a kutyák sok mindent képesek megtanulni, nagyon jó társállatok lehetnek, ha a gazdájuk eleget foglalkozik velük – magyarázza Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Viszonylag gyorsan szobatiszták lesznek, igénylik az ember társaságát, szoros kapcsolatot lehet velük kialakítani. Hallgatnak a nevükre, és örömüket akár rajongásig képesek fokozni. Előny, ha van kert, de azzal érdemes számolni, hogy boldogan feltúrja a virágágyást, így érdemes bizonyos részeket lerekeszteni.

Kell neki a séta!

Folyamatosan nem lehet zárt térben tartani, mert azt nem viseli el, a malacot is vinni kell sétálni. Ez azonban nem olyan egyszerű mutatvány. A sima nyakörv és a hagyományos kutyahám nem jó, az állatnak gyakorlatilag nincs nyaka, a tokája pedig nagyra nőhet. Ezek a sétáltató eszközök egyrészt kényelmetlenek, másrészt a malac könnyen kibújik belőle, pillanatok alatt kihúzza a lábát a hámból. Szilágyi István szerint érdemes speciális, a malac méreteihez igazodó hámot varratni.

Azt is ki kell tapasztalni, hogyan viselkedik a törpemalac más állatokkal. Egy kan hajlandó a dominancia kifejezésére, ezért a kutyafuttatóban lehetnek konfliktusok. Tavaly nyáron Debrecenben lépett meg egy példány, aki egyedül sétálgatott a belvárosban nagy feltűnést keltve. Végül egy állatorvos vette magához, amíg jelentkezett a gazdi.

Ajándékba soha!

Ünnepre, meglepetésként, ajándékba soha ne vásároljunk állatot senkinek! Ez ugyanúgy igaz a törpemalacra, mint a kutyára, a macskára, a papagájra, a teknősre. Egy ilyen döntésre rá kell készülni, meg kell teremteni a megfelelő feltételeket. Hiába akarunk jót az illetőnek, ha ő nem elhivatott, akkor előbb-utóbb kényelmetlen lesz az egész, ami átfordulhat szenvedésbe, ez pedig nem jó a tulajdonosnak és végképp nem jó az állatnak. Egy 2-3 éves malacot pedig nem könnyű elajándékozni, nehéz neki helyet találni.

Törpemalacot csak megbízható forrásból, hivatalos tenyésztőtől vásároljunk. Ezzel elkerülhető az átverés, és az is, hogy gyenge, betegségre hajlamos egyedet viszünk haza. Körülbelül annyiba kerülnek, mint egy törzskönyvezett kutya. Ha nagyon alacsony az ár, kezdjünk el gyanakodni!

Kajaügyek

Konyhai maradékot ne adjunk neki, és lehetőleg húst sem, gondoljunk bele, ezzel könnyen kimeríthetjük a kannibalizmus fogalmát! A törpemalacok étrendje gabonafélékből áll, adhatunk neki zabot, árpát, kukoricát, különféle száraztakarmányt vagy szárított gyümölcsöt. De érdemes egy állatorvost megkérdezni arról, hogyan kell összeállítani a menüsort, mikor, miből, mennyit kapjon, ugyanis pár hét alatt elhízhat.