Nem szerették, kiirtották, de visszatértek

Az európai szürkefarkas szinte az egész kontinensről eltűnt az elmúlt évszázadokban. Mivel féltek tőle, szisztematikusan irtották. Meg is lett az eredménye, a fajnak szinte minden korábbi élőhelyen nyoma veszett. Az utolsó pillanatban azonban sikerült megállítani a folyamatot és az elmúlt években több országban – nálunk is – megjelentek a csúcsragadozók az erdőkben.

Németországban is feltűntek, nem is kevesen

Az első farkasokra valamikor a kétezres évek elején figyeltek fel az ökológusok és a természetvédelmi szakemberek. A becslések szerint legalább négy tucat falka élhet az ország háborítatlanabb területein. Steffi Lemke természetvédelmi szóvivő a napokban arról beszélt, hogy ez egyértelmű siker és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a folyamat fenntartható legyen, a társadalmi konfliktuskezelés pedig hatékonyabbá váljon. Szerinte szükség van arra, hogy a szövetségi tartományokban egységes kommunikáció induljon, mivel a farkasok nem ismernek határokat. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lakosság még jobban elfogadja a visszatérő fajt.

A farkasnak kell a jó PR

A szóvivő kitért arra, hogy egységes szabályozást kell kidolgozni a haszonállattartók kártérítésére, hiszen előfordulnak olyan esetek, hogy a ragadozók megölnek egy-egy legelő jószágot. Fontos feladat lesz a pásztorkutyák népszerűsítése és megismertetése, hiszen jó pásztorkutyák alkalmazásával minimalizálhatók a károk.

Állami farkasközpont 400 ezer euróból

Németországban most azt tervezik, hogy létrehoznak egy állami farkasközpontot, amelynek elsődleges feladata a tájékoztatás, a tanácsadás, a konfliktuskezelés és a közvetítés lesz a gazdálkodók és a természetvédők között. A hírek szerint a központ felállítására több mint 400 ezer eurót költenek.

Szakértők úgy látják: az intézményre azért van nagy szükség, mivel az utóbbi években több farkast már kilőttek az ország területén, illetve gazdálkodók kilövési engedélyeket kértek a ragadozókra a károk csökkentése érdekében. Erre azonban nincs lehetőség, mivel fokozottan védett fajról van szó.

farkasok, vadállatok, ragadozók
farkas
farkas
farkas