A Balatoni Hajózási Zrt. megújítja flottáját, ezért vált meg az 57 éves vízibusztól. A barcsi önkormányzatnak kapóra jött a lehetőség, mintegy 20 millió forintért vásárolta meg a 90 személyes hajót, amit még idén a drávai turizmus szolgálatába állít.

A vízibuszt felkészítették a meglehetősen hosszú és bonyolult útra. A Balaton magas vízállásának és az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően hajózhatóvá vált a Sió-csatorna. Az Akalit leengedték a siófoki zsilipen, majd a Dunára vitték. A kapitányok szerint a Sión magas vízállás mellett sem könnyű manőverezni, mivel nem egy klasszikus európai csatornáról van szó. Általában a legtapasztaltabb személyzet bonyolítja a hajók szállítását ezen a szakaszon.

Az Akalival Eszéknél elindultak felfelé a Dráván, az út Barcsig öt napig tartott. A szakemberek szerint nagy szerencse, hogy még az előszezon előtt lehetőség volt a hajó áttelepítésére, így a vízibusz felkészítése után már tavasszal szolgálatba állhat. A közel 60 éves Akali a tervek szerint a Duna-Dráva Nemzeti Park izgalmas, zegzugos területein viszi majd a turistákat kirándulni.