Kidobták őket vagy elszöktek

Beszédes tekintetek, bármelyik kennel előtt halad el az ember. Vannak szempárok, melyekben a félelem, a bántalmazás köszön vissza, és vannak csillogó szemek, melyek a játékosságra utalnak, és arra, hogy a négylábú nem igazán tudja, mi történt vele, csak azt érzékeli, hogy már nem a megszokott helyen van.

A létszám változó, de általában több, mint száz állat várja az Illatos úti ebtelepen, hogy új gazdihoz kerüljön. Jobbára kutyákról van szó, de a FÖRI Állatorvosi Szolgálatához macskák is kerülnek, ezekben a napokban tíz cica él a telepen. A befogott állatokról nehéz megállapítani, hogy honnan szöktek el, vagy ki dobta ki őket. A kutyák többségében nincs chip, de az is előfordul, hogy a tulajdonosok elköltöztek és az állatorvosnál nem jelentették be az új lakcímet, vagy az új elérhetőségeket, a chiphez pedig még a régi adatok tartoznak.

De vannak szerencsés négylábúak. A telepre pár nappal ezelőtt került be egy olyan kutya, akiért ma eljöttek a tulajdonosok, miután észrevették a szolgálat honlapján az eb fotóját. Egyébként minden állat adatlapját és fényképét közzéteszik az www.ebtelep.hu weboldalon, így akinek eltűnt a kedvence, jó, ha itt kezdi a keresést.

A kölyökkutyát viszik, az időset, a feketét nehezen

Minden hétköznap lehet kutyákat nézni az Illatos úton, várják a leendő gazdikat, de időről időre szerveznek örökbeadó napokat. Egy-egy ilyen alkalommal általában 30-40 állat talál gazdára. A legközelebbi ilyen esemény most vasárnap lesz, a program délelőtt 10 órakor kezdődik. A fiatal ebek szinte mind elkelnek, akárcsak a fajtatiszták vagy a különlegesebb fajták, az idősebbek vagy a sötétszínűek viszont kevésbé keresettek. Utóbbiakat valamiért fenntartásokkal fogadják a látogatók. Pedig egy 7-8 éves kutya még nem számít öregnek – magyarázza Nejpárné Dr. Lénárt Lívia állatorvos, aki szerint egy jól tartott állat akár 12-13 évet is élhet, így bőven tölthetnének értékes éveket az örökbefogadóknál.

Hirdetés

Itt vagyok! Itt vagyok!

Változó, hogy a kutyák hogyan reagálnak egy-egy új látogatóra. Általában hatalmas ugatás tör ki a kennelekben, amikor egy számukra ismeretlen ember sétálgat a környéken. Van olyan kutya, aki ilyenkor inkább visszahúzódik, hozzásimul a falhoz, és nem keresi a szemkontaktust a látogatóval, valószínűleg a korábbi rossz tapasztalatai miatt.

De a többség mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet: ugrálnak, hevesen csaholnak, egyhelyben toporognak, kidugják az orrukat a rácson. Többségében keverékek várják, hogy valaki hazavigye őket. Ha régóta szeretnél egy négylábút otthonra, menj fel a szolgálat honlapjára, vasárnap pedig légy örökbefogadó az Illatos úton!

Kicsit tesztelik a leendő gazdikat

A szolgálat munkatársai mindenkivel elbeszélgetnek az elképzelésekről, az igényekről és a tervekről. Megkérdezik, van-e gyerek vagy idős ember a családban, lakásba vagy kertes házba kerülne a kutya. Ez alapján próbálnak segíteni a választásban.

Ha pedig bizonytalanságot éreznek, azt tapasztalják, hogy az örökbefogadók még nem biztosak a dolgukban, még hezitálnak, kell-e nekik egy társállat, tudják-e vállalni a felelősséget, akkor azt javasolják, hogy inkább jöjjenek vissza többször, gondolják át a dolgot. A szolgálatnál így próbálják megelőzni azokat az eseteket, amikor az elvitt kutya két hét múlva visszakerül a telepre. A kiválasztott orvosilag megvizsgált és chippel ellátott, oltási könyvvel rendelkező jószágokat 5000 forintért lehet elhozni a szolgálattól.