A klímaváltozás és a hektikus időjárás komoly kihívások elé állítja az alpesi sípályák üzemeltetőit. Régóta zajlanak próbálkozások azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a lehullott hóval hatékonyan gazdálkodni, és hogyan lehet a havat a következő szezonig tárolni. Nem könnyű mutatványról van szó, de sok régióban jelentős sikereket értek el.

Takarékos üzem

Az idei síszezon lassan véget ér, több alpesi síterepen ilyenkor már javában tervezik az üzemeltetők, hogyan tudnának némi havat átmenteni a következő szezonra, ha az időjárás nem volna kegyes hozzájuk. Az ötlet nem újkeletű, évtizedek óta zajlanak kísérletek a hógazdálkodással kapcsolatban, többféle módszert is kidolgoztak Svájcban és Ausztriában. Kutatók szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés arra ösztönzi az üzemeltetőket, hogy hatékony és környezetbarát megoldásokat találjanak.

 

Az Alpokban már a 17-18. században is próbálkoztak a hógazdálkodással, de akkor még nem a síszezon meghosszabbítása volt a cél. A télen keletkezett jeget és havat a pincékbe vitték, hogy a nyári hónapokban se okozzon problémát az élelmiszerek tárolása. A szigetelésről pedig szalmával gondoskodtak. 

Befedik a gleccsereket és hódombokat építenek

Régiónként változik, hogy milyen módszerrel kísérleteznek. Svájcban az elmúlt években azzal próbálkoztak, hogy gyapjúval lefedik a frekventált gleccsereket. A természetes szigeteléssel sikerül lassítani az olvadást, és a csúszófelületet megóvni a nyári napfénytől. A finnek már a 80-as években indítottak hasonló programot, ők fűrészporral és faforgáccsal borították be az enyhébb időszakok előtt a pályákat. Ezt az elképzelést fejlesztették tovább a svájciak. Az eddigi tapasztalatok szerint a módszer főleg a magasabban fekvő területeken működik. Az enyhébb, alacsonyabb régiókban másfajta megoldásokra van szükség.

Az osztrák síterepek egy részén úgy próbálják havat tárolni, hogy méretes hóbuckákat, dombokat építenek. Ezeket leszigetelik: több réteg fóliával és faforgáccsal borítják be. Így a felhalmozott hómennyiség 80 százalékát át tudják menteni a következő szezonra. Ezzel persze a hosszú sípályákat nem lehet végig beborítani, de arra elég, hogy kicsit megnyújtsák a szezont és bizonyos területeket fehérré varázsoljanak. Dachsteinben például a sífutópályát szokták beteríteni a raktáron lévő készletből.

A takarékoskodásra nemcsak a síparadicsomok biztonságosabb üzemelése miatt van szükség, hanem azért is, hogy a profi sportolókat kiszámíthatóbb körülmények fogadják, és az edzéseket ne hátráltassa a hektikus időjárás.

A felmérések szerint Svájcban a lejtők 45 százalékát tudják beborítani mesterséges hóval, ez elsősorban hóágyúzást jelent. A svájci síterepeken ezt az arányt a tárolt hómennyiséggel igyekeznek javítani.