Ha szereted a természetet és az állatvilágot, néhány ügyes megoldással madárfajok tucatjait csalogathatod a közeledbe. Nem csak a kertedet, az erkélyedet, teraszodat, vagy akár a munkahelyedet is könnyen madárbaráttá varázsolhatod.

Gazdag madárvilág

Európában eddig körülbelül 800 madárfajt figyeltek meg, Magyarországon több mint 400, Budapesten pedig 270 faj élhet – magyarázza Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület Madárbarát kert programjának vezetője. Néhány egyszerű és olcsó megoldással akár 60 féle madarat is a közelünkbe csalogathatunk a kertünkben. De akkor is érdemes próbálkozni, ha csak egy balkonnal rendelkezünk.

Minél többféle élőhelyet hozunk létre a környezetünkben, annál több madár fogja azt felfedezni. De nemcsak a madarak jönnek, otthonra lelhetnek hasznos rovarok, sőt egerek és hüllők is, ehhez persze az kell, hogy a család egyetlen tagja se törjön ki sikítófrászban, amikor a gyíkok miatt megzördülnek a levelek vagy megrezzen a vadszőlő a falon.

Régóta fut a Magyar Madártani Egyesület Madárbarát kert programja, amelyben nemcsak praktikus eszközöket, hanem módszereket is mutatnak arra, hogyan lehet egy-egy fajt behívni a kertünkbe és aztán akár órákon át nézni, figyelni, fotózni őket.

De mi minden jöhet számításba?

Zoli nagy kedvence a természetvédelmi farakás. Ez annyit jelent, hogy a fal mellett különféle méretű ágakat, tuskókat kell egymásra pakolni, mintha a téli tüzelőt halmoznánk fel. Jó, ha a falon van például vadszőlő. A rakásra fel lehet szerelni különféle odúkat, itatókat, etetőket. Viszonylag hamar felfedezi az állatvilág. Jönni fognak a madarak, a gyíkok, a sünök és az egerek is. Köztük olyan hasznos jószágok, akik nyáron sokat segítenek a szúnyogállomány gyérítésében. A hely a téli időszakban bagolyetető egérvárként működik, a bagolyfélék könnyen találhatnak itt táplálékot.

Ha lyukakat fúrunk a rönkökbe, egyből kész a darázsgarázs. Szelíd méhek fognak beköltözni, ezzel pedig elősegíthetjük a beporzók megmaradását. Ez azért fontos, hiszen ezeknek a rovaroknak a pusztulása az egész világon komoly problémát jelent.

Ha szeretnénk bagolyféléket is a kertbe, akkor alakítsunk ki nekik megfelelő élőhelyet valamelyik fán a természetvédelmi farakás közelében. Orbán Zoltán szerint többféle megoldás is számításba jöhet. Ő például egy nagy vödörből alakított ki odút, amire deszkából küszöböt szerelt, és az egészet álcázta nádszövettel. De akár régi vesszőkosarat is feltehetünk egy ágvillára, a bagolyfélék szeretni fogják.

Már azzal is látványos eredményt lehet elérni, ha nagyobb virágalátéteket használunk itatóként, etetőként, porfürdőként. A víz csillogása, tükröződése vonzza a madarakat. Ha nyáron folyamatosan itatunk, télen etetünk, szinte borítékolható a siker.

Ha függőleges oszlopokat állítunk a kert különböző pontjain, érkezhetnek a különleges harkályfélék, és megfigyelhetjük, hogyan vájják ki a fát, hogyan táplálkoznak. Egy-egy ilyen pont egyfajta közösségi térként szolgál, ami idővel azt jelzi a madaraknak, hogy a hely biztonságos, nyugodtan le lehet ide szállni. Olyan színpompás madarak is betérhetnek, mint a zöldküllő. Orbán Zoltán azt mondja: korábban évente csak egy-két alkalommal lehetett harkályt látni a kertben, amióta megvannak az oszlopok, előfordul, hogy egyszerre 2-3 faj is feltűnik, és hosszú perceket töltenek el a fákon.

Ha vörösbegyet, vagy feketerigókat akarunk látni, akkor érdemes bogyós etetőt kialakítani. Annyit kell csak tenni, hogy a rönkökre olyan bogyófüzéreket függesztünk fel, amiket szeretnek a madarak. Bizonyos fajok garantáltan sokat fognak időzni az etető környékén.

Építs élőhelyet és regisztrálj!

Nemcsak kertben érdemes gondolkodni: egy panel, egy óvoda, egy iskola vagy akár egy munkahely is lehet madárbarát. A Madártani Egyesületnél az elmúlt években több ezer madárbarát kertet regisztráltattak. Akik megfelelő élőhelyet alakítanak ki az állatoknak és ezt jelzik a civil szervezet felé, elismerő címet és táblát is kapnak. Tudj meg többet a madárbarát kertekről!

Orbán Zoltán saját kertjében évek óta kísérletezik különféle eszközökkel. Több helyszínt úgy alakított ki, hogy a dolgozószobájából rálásson azokra a pontokra, ahol az események történnek. A fóliázott ablak mögött folyamatosan élesítve van a kamera, amellyel rengeteg felvételt készít a szárnyas vendégekről, a varázslatos képeket, videókat pedig folyamatosan közzéteszi az MME honlapján és Youtube-csatornáján.