A japán sajtóban a vezető hírek között szerepel a jelenség, élő adásban közvetítik, amikor a meteorológiai intézet szakértője megállapítja, hogy valóban megkezdődött a cseresznyevirágzás. A budapesti Füvészkertben is virágzik a cseresznye. Két hétvégén is japán programok várják a látogatókat.

Újrakezdés, elmerülés, nyugalom

Japánban a rózsaszín virágok az újrakezdést, a megújulást, az újév kezdetét is szimbolizálják. Óriási forgalmat bonyolít ilyenkor a belföldi turizmus a szigetországban, hiszen szinte minden család felkerekedik, hogy valahol megnézze a cseresznyevirágzást. Az egyik központ az ősi főváros, Kyoto, ide minden évben milliók érkeznek, hogy megcsodálják a virágzó fákat, fotókat, videókat készítsenek a páratlan látványról. Ez a hanami, ami szó szerint a virágnézést, a virágokban való gyönyörködést jelöli.

A japán sajtóban is a vezető hírek között szokott szerepelni a Sakura ünnep, élő adásban közvetítik, amikor a meteorológiai intézet valamelyik szakértője megállapítja, hogy valóban megkezdődött a virágzás. Ezt megelőzően pedig az a feladatuk, hogy megjósolják a virágba borulás kezdetét. Ez azért komoly felelősség, hiszen a japánok ehhez igazítják a tavaszi szabadságukat.

Több szempontból fontos időszak ez Japánban, ezért lett hatalmas népünnepély a cseresznyevirágzás. A szigetországban ilyenkor kezdődik például az új pénzügyi év, de ekkor indul az új tanév is az iskolákban. A virágzás apropóján országszerte fesztiválokat tartanak egy hónapon át, hiszen a fák máskor borulnak virágba délen, mint északon.

Minden évben ültetnek cseresznyét a Füvészkertben

Budapesten a sokéves megfigyelések szerint április 5-e és 20-a között szoktak virágozni a fák. A Füvészkert botanikusai sincsenek könnyű helyzetben, de eddig minden évben jól időzítették a virágzáshoz kapcsolódó programokat, még olyan esztendőben is, amikor váratlanul betört az áprilisi hideg, vagy szokatlan felmelegedés köszöntött be.

A szigetországban nem az a japáncseresznye van a figyelem középpontjában, amit általában Európában ismerünk, hanem egy másik fajtáról van szó – mondta Orlóczi László, az ELTE Füvészkert vezetője. Az ázsiai kultúrában ilyenkor a felhőformájú cseresznyét figyeli mindenki, amit jedói cseresznyének is neveznek. Azonban ez a fajta Magyarországon csak elvétve fordul elő, mivel rendkívül fagyérzékeny, az itteni klímát nehezen viseli.

A Füvészkertben régóta hagyomány, hogy a Sakura ünnep alkalmából elültetnek egy-egy új fát. Nem lesz ez másképp az idén. Több csemetét adományoztak az utóbbi időben Japán magyarországi nagykövetei.

Megelevenedik a japán kultúra

A cseresznyevirágzás alatt a Füvészkert két hétvégén át kínál programokat. Lesz íjászati bemutató, kardvívás, készülnek kokeshi-babák, japán ételeket lehet kóstolni, felcsendülnek a szigetország versei és dalai, nem marad el a mangarajzolás, de aki kedvet érez hozzá, akár origamizhat is. A részletes program itt: http://www.fuveszkert.org/ Ha viszont egy kis csendre vágysz, érdemes hétköznap kimenni a józsefvárosi kertbe, ahol már nagyon beindult a természet, a forgalom zaját pedig elnyomja a madárfütty.