Egyre gyakrabban közelítik meg a lakott területeket a medvék a Magas-Tátrában. Sétálnak az utcákban, időnként kukáznak. A hatóságok óvatosságra intik a lakosságot, több járőr rója a köröket a településeken, 500 család pedig riasztósípot kapott. Egyelőre tilos a ragadozók kilövése.

1400 medve él a térségben

25 éve tiltja törvény a medvék kilövését Szlovákiában. Becslések szerint a Magas-Tátrában jelenleg 1400 egyed élhet. Vita kezdődött arról, hogy ez a szám magas vagy sem. Az érintett önkormányzatoknál úgy látják, az állomány túlszaporodott, és lépni kell, a természetvédők szerint viszont szó sem lehet a beavatkozásról. A zöldek azzal is érvelnek, hogy a Tátrában jóval korábban jelentek meg a medvék, mint az emberek, és az emberek csökkentették a vadállatok élőhelyét. Kizárólag a környezetvédelmi tárca adhat ki engedélyt a medvék kilövésére, ez azonban még nem történt meg.

Szükségállapot

Az intézkedés egyelőre kimerül abban, hogy a lakosságot folyamatosan tájékoztatják arról, mit kell tenni, ha összefutnak a medvékkel. 500 családhoz riasztósípot juttattak el a hatóságok, kérdés azonban, hogy ez a módszer mennyire hatásos a ragadozók ellen. Az MTI azt írta, hogy a környékbeli falvakban a jövőben sűrítik a medvefigyelő őrjáratokat.

Halottnak kell tettetni magunkat! Vagy mégsem?

A medvét jól ismerő szakemberek szerint a lehető legrosszabb megoldás, ha lefekszünk és elterülünk, ez gyakorlatilag a biztos halált jelenti. Ugyanis a medve dögöt is eszik! Igaz, az elmúlt évszázadokban sokat változtak a táplálkozási szokásai.

Kutatások megállapították: az ókorban a medve étrendjének 80 százalékát tette ki a hús, a középkorra ez 40 százalékra esett vissza, ma pedig 10-15 százalékra tehető az arány. Javarészt növényekkel, gyümölcsökkel táplálkozik, Erdélyben nem véletlenül láthatóak időnként búzatáblákban, de azért a dögökről nem mondott le.

Nem tartozik az állat természetes mozgáskultúrájához a két lábra emelkedés. Azt hinnénk, hogy ilyenkor a ragadozó támad, pedig inkább csak érdeklődik. Szakértők azt javasolják: a legpraktikusabb megoldás, ha ilyenkor finom, oldalazó mozdulatokkal kitérünk az állat útjából, és megpróbáljuk nem megörökíteni a találkozást, mondjuk egy telefonnal. Rossz reakció, ha hátrálunk és közben a hátizsákkal hadonászunk.

Aktívak és kíváncsiak

A helyiek beszámolója szerint már nemcsak éjszaka, hanem nappal is előfordulnak az utcán lófráló medvék, akik a téli álom után kifejezetten aktívak, és élelmet keresnek. A legtöbb helyen zárják a kukákat, de van, aki erről megfeledkezik, így a ragadozók bőven találnak maguknak élelmet. Az egyik kereskedelmi tévécsatorna arról számolt be, hogy a Magas-Tátra településein a szülők nem engedik, hogy a gyerekek egyedül menjenek iskolába, sötétedés után pedig sokan inkább a házban maradnak és nem sétálnak az utcákon. Volt, aki akkor találkozott medvével, amikor hajnalban munkába készült.

Magyarországon eddig egyetlen bizonyított medveészlelés történt akkor, amikor Ivó, a jeladóval ellátott szlovák barnamedve átcsatangolt a határon. De a jelek itt-ott megtalálhatók az északi erdőkben: karomnyomok a fák törzsén, lábnyomok, ürülék. Ökológusok és természetvédelmi szakemberek szerint attól nem kell tartani, hogy záros határidőn belül medvenagyhatalom leszünk.