Egyre nagyobb leveleket növesztenek a Füvészkert trópusi növényei, az amazonasi tündérrózsák, amiket nyáron – a hagyomány szerint – súlypróbának vetnek alá. A levelek közepére gyerekeket ültetnek. A Victoria-ház egyedülálló látványosság az országban, igazi trópusi hangulatot áraszt télen-nyáron.

Kétméteres levelek  

Az ELTE Füvészkert egyik legizgalmasabb látnivalója. A Victoria-házba a hűvösebb napokon azért jó betérni, mert kicsit átmelegedhet az ember, a kánikulai időszakban pedig azért kellemes, mert a kijövetel után a kinti hőmérsékletet jóval hűvösebbnek érezzük. Odabent mindig rendkívül magas a páratartalom, a hőmérséklet 30 fok körül mozog. Az 1893-ban épült üvegház a trópusok hangulatát hozza el. Közepén egy hatalmas medence, amiben a kert egyik büszkesége nő minden évben.

Az amazonasi óriás tündérrózsa a mi éghajlatunkon és még üvegházi körülmények között is rengeteg gondoskodást igényel. Az Füvészkert botanikusai minden decemberben elvetik a begyűjtött magokat, aztán folyamatosan ápolják a növényt, igyekeznek neki mindent megadni, hogy a nyár közepén virágozni kezdjen, és addigra hatalmas leveleket növesszen. A tündérrózsa levelei az eredeti élőhelyen akár 3 méteresre is megnőhetnek, a Victoria-házban a legnagyobbak átmérője 1,5-2 méter között mozog.

Illatos, színváltó virágok

Izgalmas és látványos esemény, amikor a tündérrózsa augusztusban virágozni kezd. Két fázisa van ennek. Az első napon sötétedés után fehér virág nyílik, ami erős ananászillatot áraszt. A szirmok aztán becsukódnak, a következő napon pedig rózsaszínbe borul a virág, de ekkor már nincs illata. A Füvészkert minden évben szervez éjszakai programot, amit a tündérrózsa virágzásához igazítanak, ilyenkor tömegek lepik el a józsefvárosi arborétumot.

50-100 kilót is elbír a Victoria

A Victoria napon nem csak az illatos virágokat lehet megcsodálni. A szerencsésebb és bátrabb gyerekek akár ringatózhatnak is valamelyik óriáslevélen. Régi hagyomány, hogy augusztusban súlypróbának vetik alá a tündérrózsa valamelyik méretesebb levelét. A Fortepanra feltöltött archív fotók tanúsága szerint már az 1900-as években is végeztek ilyen látványos kísérleteket a Füvészkert vendégeinek bevonásával. Mivel a növény levelei nemcsak nagyok, hanem magas peremmel is rendelkeznek, így a víz még nagyobb terhelésnél sem tud ráfolyni. A kertben eddig 50 kilóig sikerült eljutni, látványos program, amikor a virágzás éjszakáján kisgyerekek és tinik lebegnek a Victorián, a medence közepén. Irodalmi adatok szerint az igazán nagy levelek akár 100 kilós terhelést is elbírnak – mondta Orlóci László, a Füvészkert igazgatója.

Tipp: ha még nem jártál a józsefvárosi botanikuskertben, kattints ide, és tégy egy hangulatos virtuális sétát! A programban többféle beállítás közül választhatsz. Megnézheted a Füvészkertet tavasszal és nyáron, a séta közben pedig közelebbről is megismerkedhetsz a legkülönlegesebb növényekkel.