A beporzó rovarok pusztulása világszerte komoly problémát jelent. Kína egyes régióiban régóta kézzel kénytelenek beporozni a gyümölcsfákat a gazdálkodók, ha termést is akarnak. A Madártani Egyesület darázsgarázsaival te is behívhatod a hasznos és egyáltalán nem veszélyes rovarokat a kertedbe.

Kongatják a vészharangokat

Klímaváltozás, megváltozott földhasználat, növényvédő vegyszerek, invazív fajok – egyebek mellett ezért csökken a méhállomány nagysága szerte a világon. Sok helyen régóta kongatják a vészharangokat. Szakértők szerint az emberiség élelmezése is veszélybe kerülhet, ha nem sikerül megállítani a beporzó fajok pusztulását. A száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékának beporzását különféle rovarok és gerincesek végzik. A vadon élő beporzók számának csökkenését eddig Északnyugat-Európában és Észak-Amerikában igazolták vizsgálatok – derült ki egy tavasszal közzétett tudományos jelentésből, amely kiemelte: a beporzott növények termése, magja, olaja fontos élelmiszer-alapanyag, emellett vitaminok és nyomelemek forrása. Ha csökken a terméshozam, alapvető élelmiszerekből lehet súlyos hiány. Kína egyes régióiban már évek óta kézzel kénytelenek beporozni a gazdálkodók a fák virágait, ha termést is szeretnének.

Mi is segíthetünk a beporzók fennmaradásában

A tavasszal megjelent nemzetközi vizsgálatban javaslatok is szerepelnek azzal kapcsolatban, hogyan kellene úgy átalakítani a mezőgazdaságot, hogy csökkenjen a méhcsaládok veszélyeztetettsége. De mi is sokat tehetünk azért, hogy a környezetünkben megmaradjanak a beporzók.

A Magyar Madártani Egyesület szakemberei olyan darázsgarázsokat fejlesztettek ki, amelyekkel könnyen becsalogathatók a madárbarát kertbe a szelíd, az emberre veszélytelen beporzók és amelyek segítségével egészen közelről figyelhetjük a rovarok életét, fejlődését, munkáját.

Többféle módszer is létezik, a legkisebb garázsokat akár egy panelház erkélyére is felszerelhetjük. Kattints a videóra! Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa mutatta meg, mi kell egy jó darázsgarázshoz és hogyan működnek ezek a speciális dobozok.