Amikor tetőzik a hőség, és a hőmérő 33-37 fokot mutat, sok helyen szinte megáll az élet Spanyolországban. A frekventált turisztikai központokban nem mindenki tartja a sziesztát, de azért ezeken a helyeken is bezár sok üzlet és cég a délutánra. A spanyolok már többször nekifutottak annak, hogy megszüntetik a sziesztát a hatékonyság növelése és a gazdasági mutatók javítása érdekében, emellett időzónát is váltanának.

Kihalt utcák, bezárt üzletek

Aki először jár Spanyolországban, valószínűleg egy kicsit meglepődik az ottani élet ritmusán. A legforróbb, déli régiókban kifejezetten komolyan veszik a sziesztát, és akár 3-4 órásra is nyúlhat a szundikálással egybekötött ebédszünet. Cadizban és Malagában például rengeteg olyan butikot, trafikot, kisüzletet látni, ahol az eladó dél körül lehúzza a rolót, aztán valamikor négy óra tájban visszatér. Sevillában futottam bele olyan ruhaüzletbe, ahol a szieszta déltől fél hatig tartott. A tulajdonos 5 perccel fél hat előtt meg is érkezett. Tágra nyitotta a bejáratot, felkapcsolta a fényreklámot, üzembe helyezte a pénztárgépet és kezdődött a műszak második része kb. este kilencig. Egyébként Andalúziában van, ahol a McDonald’s is csak délután egykor nyit. A forgalmas turistaközpontokban ez nem annyira szembetűnő, a kisebb városokban viszont annál inkább.

A Cadiz és Sevilla között fekvő, rendkívül édes borairól híres Jerezbe például délután kettő körül érkeztünk meg. 42 fokos hőség tombolt. A belváros olyan volt, mint ahol nem sokkal korábban atombomba robbant: üres utcákban ténferegtünk, percekig bolyongtunk, amíg szembejött valaki. Kizárólag a nagy márkák üzletei voltak nyitva, de azokban is csak az eladók hűsöltek. Még a város fő látványosságainak számító borászatok sem fogadtak senkit. A kávézók nem húzták le a rolót, viszont a helyek szinte teljesen üresek voltak. Feltűnő viszont, hogy ilyenkor jobbára az idősebb korosztály találkozik a vendéglátóhelyeken. Kirittyentett nyugdíjasok szállingóztak a környező utcákból, kerestek egy árnyas asztalt, kértek egy vizet vagy egy kávét és beszélgettek. De csak addig, amíg ismét beindult az élet.

Jerez szinte kihalt főutcája a szieszta idején
Butik Cadizban

Spanyol kutatók szerint nem jó, ha ebéd után 30 percnél többet szundít valaki. Fél óra már elég ahhoz, hogy alvásfázisba kerüljünk, ez pedig hatással lehet az éjszakai alvás minőségére is, este nehezebben jön álom az ember szemére.

Pár évvel ezelőtt a NASA is készített vizsgálatot hasonló témában. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal tanulmányában az állt: a szieszta optimális időtartama 26 perc. A délutáni pihenő pedig 30 százalékkal javíthatja a munka hatékonyságát, de csak akkor, ha rövid – figyelmeztettek a kutatás készítői. 

Árnyékot keresett
Jerez központja: hőség, üres a tér
Szieszta Cadizban

Alkalmazkodjon a turista?

Barcelonában is jellemző, hogy délután kettő körül szinte megáll az élet, persze ez a Ramblára és annak környékére nem mondható el, bár ott is akadnak üzletek, amik bezárnak a hömpölygő tömeg ellenére is. A 3-4 fős kisvállalkozásoknál is kiürül az iroda. Az elmúlt időszakban a nemzetközi tévécsatornák is többször foglalkoztak a szieszta kérdésével, amikor komolyabban felvetődött a délutáni pihenő megszüntetése. Egy a mezőgazdaságban dolgozó férfi azt mondta: minden nap korán kel, ezért szüksége van a másfél-kétórás alvásra délután. „Ha nem alszom, nem érzem jól magam. Ha nem élvezem a munkát, nem vagyon önmagam” – tette hozzá. Egy barcelonai üzlet vezetője, aki egyedül dolgozik azt nyilatkozta: támogatja, hogy megmaradjon a szieszta. Dolgozik kettőig, utána szünet, aztán ötkor újra kinyit. Egy fiatal srác viszont arról panaszkodott, hogy neki jelenleg több mint kétórás az ebédszünete, ami nagyon hosszú és renget időt vesz el a napból. Korán kezdődik a munka és a 120 perces szünet miatt későn is végeznek. Úgy véli: az időzónaváltás sok mindent megoldana.

Spanyolországot 1942-ben Franco csatolta a közép-európai időzónához, hogy a spanyol területeken is ugyanazt mutassák az órák, mint a náci Németországban. A tábornok ezzel is azt szerette volna kifejezni, hogy támogatja Hitlert. Több kutatás is foglalkozott azzal, milyen hatással vannak az Alpok és a Pireneusok hegyláncai a kontinens szerkezetére. Korábban jóval nagyobb különbségek voltak a déli és az északi államok között, mint napjainkban.

Adios Siesta! Élénkülne a gazdaság?

Bár a spanyolok munkaóráinak száma magasabb, mint a németeké, a produktivitás már jóval alacsonyabb. A mediterrán országban többször felvetődött, hogy a hatékonyság és a termelékenység növelése érdekében megszüntetnék a sziesztát. Emellett az is a tervek között szerepel, hogy az ország időzónát vált, és visszakerül a greenwichi időzónába. Mariano Rajoy is ezzel kampányolt tavaly.

Egy tanulmány szerint a szieszta megszüntetésével növelni lehetne az életminőség színvonalát, a  születési rátát, valamint csökkenteni lehetne a válások számát is. A választási ígéretek között az is szerepelt: a munkarendet úgy alakítják át, hogy a munkaidő legkésőbb este hatkor véget érjen.

Közgazdászok szerint a szieszta megszüntetésének komoly hatása lenne a gazdaságra. A szakértők úgy látják: a lépés hatására a gazdaság jobban tudna integrálódni a globalizációba és az Európai Unióba. A válság óta megváltozott a gazdaság szerkezete, előtérbe került a kreatív munka, amit össze kell hangolni. Így fontos szempont, hogy nagyjából ugyanabban az időben gondolkodjon mindenki, és a gazdasági élet nemzetközi szereplői kommunikálni is tudjanak egymással. Ha Spanyolország időzónát vált és felfüggeszti a délutáni lazítást, sokkal aktívabban veheti ki részét a globális munkamegosztásból, hatékonyabb lenne az integráció – érvelnek a gazdasági elemzők. Az utóbbi években több tanulmány is arra hívta fel a figyelmet, hogy Spanyolországnak Portugáliával és Nagy-Britanniával kellene egy időzónában lennie.