Július 23-a a Kemencei Erdei Múzeumvasút Napja. Szombaton a vasútbarátok mindent elindítanak, ami csak mozog. Mozdonyfelvonulás, járműparádé, oldtimer járgányok egész sora és emlékfutás várja a kirándulókat a Börzsönyben.

Mindenkit vár a vasutas mesevilág

Szombaton ünnepre készülnek Kemencén, hiszen július 23-a a Kemencei Erdei Múzeumvasút Napja. Egész nap változatos programokkal várják a kirándulókat, természetjárókat, vasútrajongókat. 10 órakor, a megnyitó után emlékfutás kezdődik, ennek apropója, hogy 16 évvel ezelőtt indult meg ismét a közlekedés a vonalon. 11 órakor menesztik a különvonatot, ami után folyamatosan járnak majd a szerelvények a 4 kilométeres szakaszon. Lesz járműparádé, a kisvasút munkatársai minden működő mozdonyt megmutatnak, jönnek-mennek majd a fura kinézetű bányamozdonyok, az erdészeti munkát segítő és meggyorsító gépek, Csarnavölgyben pedig a lóvasutat is ki lehet próbálni. A kemencei végállomáson folyamatosan peregnek a múltidéző filmek, lesz erdészeti, kovács- és természetvédelmi bemutató, vasútmodell kiállítás, játszóház, de rengeteg veterán jármű is érkezik.

16 éve zötyögnek a szerelvények

A Kisvasutak Baráti Köre 2000-ben állapodott meg az Ipoly Erdő Zrt-vel, hogy jelképes összegért kibérli a területet, és ott múzeumvasutat hoz létre. 2000 nyarán újra megindulhatott a vonatközlekedés az ország egyik leghangulatosabb erdei vasútján. Az egyesület tagjai azóta megszállottan dolgoznak itt szabadidejükben. Munka után minden hétvégén indulnak Kemencére. Ki azért, hogy mozdonyt vezessen, ki azért, hogy a jegyeket kezelje, ki azért, hogy a pályát építse, vagy a járműveket szerelje. Van közöttük informatikus, szoftvertesztelő, parlamenti könyvtáros, mentős, de szép számmal akadnak olyanok, akik főállásban is kötött pályán dolgoznak, járnak ide hivatásos mozdonyvezetők, villamosvezetők, vasutasok.

Kemencén minden járműnek külön története van. Évtizedekkel ezelőtt bányákban, gazdasági vasutakon, erdei vonalakon dolgoztak az itt bemutatott gépek. Aztán amikor ezek a vonalak megszűntek, felajánlással, közadakozással, összefogással sok vasúti eszköz átkerülhetett a Börzsönybe. A Kisvasutak Baráti Körének rengeteg különleges mozdonyt, kocsit sikerült megmenteni az enyészettől. A civilek ezeket felújították, és az eredeti állapotnak megfelelően helyreállították. A kemencei telepen látható bivalyerős villanymozdony, amit egykor bányákban használtak, de van olyan elektromos szerkezet is, ami leginkább egy sínen guruló mosógépre emlékeztet, szintén egy bányavasúti eszközről van szó. A börzsönyi mesevilágról korábban itt írtunk.