A kontinentális Európa legdélebbi pontja, kicsivel lejjebb van, mint Gibraltár. Tarifa egy izgalmas hely Spanyolországban, ahol választhatsz: a Földközi-tengerben vagy az Atlanti-óceánban fürdesz. És nem kell hozzá sokat sétálni, mindössze pár métert. Ennek ellenére Tarifa nem a legvidámabb hely, itt a legmagasabb az öngyilkossági ráta egész Spanyolországban.

Az andalúziai Tarifa, akárcsak a közeli Gibraltár, szintén fontos stratégiai pont volt az elmúlt évszázadokban. Valamivel délebbre helyezkedik el a brit fennhatóság alatt álló félsziget legdélebbi csücskétől, így pár kilométerrel közelebb is van Afrikához, itt a legkeskenyebb a Gibraltári-szoros, Marokkó innen mindössze 14 kilométer. Tiszta időben gyönyörűen kéklenek a távolban az Atlasz-hegység nyúlványai. Nem véletlenül épültek itt várak, erődítmények és támaszpontok a történelem során. Tarifa ma egy kedves üdülőváros, amit egy dél-spanyolországi körút során érdemes felvenni a bakancslistára, sőt ahhoz is ideális hely, hogy pár napra megálljunk és csillagtúraszerűen innen indulva fedezzük fel a környéket.

Óceán vagy tenger?

A város hatalmas óceáni stranddal büszkélkedhet, a fövenyes fürdőhely majdnem 8 kilométer hosszú. Imádják a környező városok lakói, az extrém sportolók, a szörfösök, a kiteosok és a turisták is. Hétvégéken óriási dugó tud kialakulni a Gibraltárt Cádizzal összekötő úton, amikor mindenki megindul hazafelé. A tarifai strand nem csak az impozáns méretei miatt lenyűgöző. A déli szakaszon található egy földnyelv, vagy inkább egy töltés, ami a Galambok-szigetére, az egykori katonai bázisra vezet. Ez a hely azért különleges, mivel keleti oldalán az Atlanti-óceán, a nyugatin a Földközi-tenger hullámzik. Így aztán különleges élmény, hogy az ember mindkét vízben megmártózhat, a kettő között pedig mindössze néhány métert kell sétálni. Ráadásul, amikor elvonul az óceáni dagály és szépen lassan beáll az apály, a parton kisebb-nagyobb, bokáig érő tavak képződnek a mélyedésekben. Ezekben a víz nagyon gyorsan felmelegszik, így nagy ajándék a kisgyermekes családoknak.

Afrika mindössze egy kőhajításra

Tarifa forgalmas kikötőváros, naponta több alkalommal indulnak innen gyorskompok Marokkóba, Tangerbe. Az átkelés mindössze 30-40 percig tart. Marokkóba vízum nélkül lehet utazni, így ha az időnkbe belefér, érdemes áthajózni Tangerbe, vagy felszállni egy kirándulóhajóra és arról megnézni a Gibraltári-szorost, és a szorosban élő jelentős delfinállományt.

Öngyilkosságok a szél miatt?

Tarifát az év legtöbb napján megdolgozzák az óceáni szelek, a huzatossághoz sokat hozzátesz a Gibraltári-szoros is, Európa egyik legszelesebb településeként tartják számon.  Nem véletlen, hogy rengeteg szélerőmű sorakozik a part közelében, illetve a magasabban fekvő területeken. A széllökések hatalmas és erős hullámokat korbácsolnak az óceánon, ezért is szeretik ezt a helyet a szörfösök, meg azért is, mert nagyon kevés a szélcsendes nap.

A városban és környékén kiugróan magas az öngyilkosságok száma, sőt akadtak évek, amikor egész Spanyolországot nézve, itt volt a legmagasabb az öngyilkossági ráta. A kutatókat régóta foglalkoztatja, hogy miért vetnek véget az életüknek olyan sokan Tarifában. A számos vizsgálatot elvégző szakértők úgy vélik, hogy a tragikus mutatók főként a folyamatosan fújó szél számlájára írhatók, ami hosszútávon egyszerűen kikészíti az embert. Hasonló kutatások Franciaország déli részén is készültek, ott a mistral emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták.

Kísért a katonai múlt

A Galambok-szigete nem más, mint egy hatalmas erődítmény, ahol nem is olyan régen még a spanyol hadsereg újoncait képzeték ki. A bázist 2000 után áttelepítették, azóta történelmi védettséget élvez, bizonyos időnként látogatható is. A szárazföldről leszakadt szirt déli pontján egy hófehér világítótorony működik, ami ma is segíti a jelentős hajóforgalmat.

Tarifa hangulatos, kedves óvárosában sok helyen mind a mai napig állnak a történelmi falak, amik az évszázadok során a várost védték. Hófehérre meszelt házak között, éttermekkel, tapasbárokkal szegélyezett keskeny sikátorokban bolyonghatunk itt. A történelmi mag déli részén, a kikötő mellett emelkedik a magasba a robosztus tarifai vár, aminek egy részét még a 10. században az arabok építették, aztán az erődöt az idők folyamán többször bővítették. A legenda szerint, amikor a mórok az 1200-as évek végén megtámadták a várat, egy áruló segítségével elrabolták a parancsnok fiát. A gyermek volt a váltságdíj a várért cserébe. A parancsnok azonban nem adta meg magát, egy tőrt dobott a falak elé, hogy a mórok azzal végezzenek a fiúval. Majd azt kiáltotta: „Inkább becsületben élek a fiam nélkül, mint a fiammal becsület nélkül!”