A helyi turisztikai szakemberek régóta szeretnék elérni, hogy a Feröer-szigetek is látható legyen a Street View-ban. A Google azonban eddig nem vette fel a bakancslistájára a Dániához tartozó, az Atlanti-óceánból kiemelkedő szigeteket, így a helyiek úgy döntöttek, a maguk módján fotózzák végig a tájat. Birkák hátára szereltek 360 fokos, spéci kamerákat.

Feröer egy varázslatos világ az Atlanti-óceánon, Nagy-Britannia és Izland között. A szigetcsoport a Dán Királyság autonóm területe. A 18 szigetből mindössze egyetlen lakatlan, alig 50 ezren élnek itt. Jelentős a halászat és a halfeldolgozás, illetve a juhtenyésztés és a gyapjúfeldolgozás, 50 ezer lakóra több, mint 80 ezer birka jut.

A Visit Faroe Islands egyik munkatársának, Duritának az az ötlete támadt, hogy nem várnak tovább a Google fotós autójára, más módon fogják végigfényképezni a szigeteket. Keresett egy informatikust és egy fiatal juhászt. Kiválasztottak öt birkát, az állatok hátára pedig egy speciális hám segítségével 360 fokos kamerákat szereltek. Miközben a birkák legelnek, a hátukon lévő gépek folyamatosan fotózzák a tájat. Az elképzelés az, hogy az így készült panorámaképeket folyamatosan felöltik majd a Street View adatbázisába. Ugyanakkor az akcióval azt is szeretnék elérni, hogy az óriáscég felfigyeljen a szigetcsoportra, és valamikor a jövőben feltérképezze a területet.

Egymás után születnek a jópofa werkvideók arról, milyen nehézségek adódtak eddig, hogyan törte össze a kamerát az egyik állat, hogyan próbálják meg befogni a kamerás birkákat, hogy akkumulátort és kártyát cseréljenek a gépekben.

Tudjuk, hogy a Google nagy, mi pedig kicsik vagyunk,  ezért is döntöttünk úgy, hogy a magunk módján próbáljuk lefotózni a szigetet – nyilatkozta a Guardian újságírójának Durita, aki szerint a Street View fontos tényező lett a nemzetközi turizmusban azzal, hogy az utazók jó előre bejárhatják a kiválasztott területeket. A Street View után Sheep View-nak nevezett projekt úgy tűnik, hogy bejött, az eddig feltöltött Youtube-videók összességében százezres nézettséget produkáltak.

Durita hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy minél többen figyeljenek fel a Feröer-szigetekre, és minél több turista érkezzen a jövőben hozzájuk, hiszen a nagyobb vendégáradatra is felkészültek.