Egy biztos, megosztó lett a dél-angliai Brighton vadonatúj látványossága. Vannak, akik a város új jelképeként emlegetik a 200 embert magasba emelő kilátót, míg sokan szörnyetegként tekintenek rá.

Csütörtökön adták át a világ legkarcsúbb tornyát, amiből akár 40 kilométerre is el lehet látni. A közvetlenül a tengerparton magasodó British Airways i360 gyakorlatilag egy acélcső, amelyen egy 18 méter átmérőjű üvegkorong emelkedik fel 137 méteres magasságba. A kilátó korongja tízszer akkora, mint a London Eye óriáskerék egyetlen kapszulája. A szerkezet 200 embert tud a magasba emelni szépen, komótosan. A hatalmas lift 20 perc alatt ér fel a csúcsra, egy felnőtt belépő 13 fontba kerül.

Ez a torony egy 12 éven át tartó utazás gyümölcse, ami egy konyhaasztalnál kezdődött és 138 méterrel Brighton és a hove-i strand felett fejeződött be – mondta David Marks építész. A világ legvékonyabb tornyaként beharangozott épület azonban megosztja a helyieket, egyesek “szörnyetegként” tekintenek rá, mások “világszínvonalú, lenyűgöző építménynek” tartják. (via MTI)