Vannak, akik a nyaralásukon is képesek pirkadatkor, vagy pirkadat előtt azért felkelni, hogy lefoglalják maguknak a legjobb helyeket a tengerparton. Kipakolják a napernyőt, a nyugágyat, a pokrócot, aztán visszamennek még egy kicsit aludni. Ezt elégelte meg egy sor város Olaszországban. A parti őrség reggelente szépen összeszedi a strandcuccokat, és bírságol.

Hirdetés

Állítólag a múlt század közepén jött divatba a strandi területfoglalás hagyománya, ami sok helyen mind a mai napig népszerűnek számít. Apa jó korán reggel felkel, hóna alá kapja a nyugágyat és a napernyőt, aztán pánikszerűen kigyalogol a partra, hogy lefoglalja a legszimpatikusabb helyet. Visszamegy, pihen még egy picit, aztán megreggeliznek a családdal és szép komótosan lefáradnak a strandra, hiszen nekik elméletileg már nem kell küzdeniük azért, hogy vízközeli vagy árnyékos helyet találjanak maguknak. Elméletileg. Sok nyaraló meglepődött az elmúlt napokban Olaszországban, amikor a kihelyezett strandfelszerelésük hűlt helyét találta csak. Számtalan üdülőváros önkormányzata ugyanis megelégelte a tengerparti versenyzők erőfeszítéseit és a hatóságokkal begyűjtette a hajnalban kipakolt strandcuccokat. Arra is volt példa, hogy a napfelkeltét sem várták meg a türelmetlenkedők, és még az éjszaka leple alatt kimentek területet foglalni.

A hétvégén már voltak eléggé jelentős akciók a többi között Szardínián és Toszkánában, amit a helyi parti őrség bonyolított le. Livornoban például korareggel majdnem száz napernyőt és napozóágyat találtak, miközben a strand még ki sem nyitott és a környéken senki sem volt. A szigorúbb szabályozást szorgalmazó önkormányzatok vezetői szerint a területfoglalás igazságtalanság azokkal szemben, akik a nyitás után jönnek csak strandolni. Emellett a felügyelet nélkül hagyott csomagok biztonsági kockázatot is jelentenek, éppen ezért van, ahol nem szabálysértés, hanem bűncselekmény az illegális területfoglalás.

A La Repubblica és a Guardian is arról számolt be, hogy a frekventált üdülőhelyeken már tömegessé vált a jelenség, és sokan szinte megpróbálnak kisajátítani bizonyos részeket a közösségi terekből. A szintén toszkán Cecinában is viszonylag egyszerűen oldják meg a parti őrség munkatársai a problémát: reggelente begyűjtik a gazdátlan cuccokat és elszállítják azokat az irodájukhoz. A tulajdonosok itt átvehetik a napernyőket, törülközőket, miután kifizették a 200 eurós bírságot. Pár évvel ezelőtt is volt már hasonló akció. Akkor a nemzetközi sajtó is beszámolt arról, hogy a területfoglaló nyugdíjasokat 1000 euróra büntették Liguriában.

Olaszországban nem ritka, hogy az önkormányzatok viszonylag szigorú szabályokkal próbálják megregulázni a turistákat. Velencében nem lehet fürdőruhában vagy póló nélkül flangálni a sikátorokban, Caprin tilos klumpában várost nézni, Padovában nem szabad elfeküdni a padon, vagy leülni a fűre.

A területfoglalók ellen nemcsak Olaszországban próbálnak keményen fellépni, hanem Spanyolországban is. Az elmúlt években a rendőrség nem egyszer végzett hasonló takarítást Costa del Sol strandjain a reggeli órákban. Arrafelé 300 eurós büntetésre számíthat az, aki még pirkadatkor kipakol a tengerpartra és felügyelet nélkül hagyja a cuccait.

Arcok a horvát standon

Érdekes nézni lassan egy hete, hogy kinek, mit jelent a nyaralás. Vannak, akik reggel hat előtt pánikszerűen viszik ki a szállásról a nyugágyakat a mólóra, hogy centire ugyanazt a helyet foglalják el, mint egy nappal korábban. Egy házaspár reggel fél nyolckor kifekszik a partra, este hétig be sem jön. Óránként öt percet mártóznak. Enni és inni még nem láttam őket.

A kemping lakóinak többsége ki sem mozdult az elmúlt napokban, ugyanott áll a kocsijuk, mint a hét elején. Aztán vannak a sértett kamaszok. Egész délután és este telefonnal a kezükben bandáznak, keresik a helyet, ahol a legjobb a wifi. A két pont között az autók tükröződő szélvédőjében ellenőrzik, hogy rendben van-e a sérójuk. Ők a Gyönyörködőék. A 34 fok ellenére a tengerben még nem láttam őket. 

Van a bácsi, aki a feleségével reggelente kievez a motorcsónakjához és elindulnak felfedezni a környező szigeteket. Este szoktak visszatérni.  És vannak, akik a 15 méterre lévő partra sem mennek le. Egész nap a lakókocsi sátra alatt ülnek, akárhányszor visszaérkezünk. Őket az erdőtűz miatti pörgés sem zökkentette ki a Monopolyból és a kockázásból. Akkor keltek fel, amikor már másfél órája köröztek a gépek felettünk, és elkezdtek kérdezősködni, hogy egészen pontosan mi történik.