Az Illatos úti ebtelepen szinte mindig teltház van, de a nyári hónapok jellemzően kritikus időszaknak számítanak. Sok a leadott kutya, kevés az örökbefogadó. A 94 férőhelyen jelenleg 130 kutya van, és az augusztus 20-i tűzijátékok miatt félő, hogy a szám tovább emelkedik. Az ebtelep örökbefogadók jelentkezését várja.

Hirdetés

A megszokottnál is nagyobb hangzavar és ugatás fogadja ezekben a napokban az érkezőt a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Illatos úti ebtelepén. Jelentősen nőtt a befogott és leadott állatok száma az elmúlt hetekben. A nyár általában kritikus időszaknak számít – magyarázza Nejpárné dr. Lénárt Lívia, az intézmény egyik állatorvosa. Ilyenkor sokan válnak meg állataiktól azért, mert nyaralni indulnak. Nem keresnek olyan ismerőst, aki vigyázna a család kedvencére, nem viszik az állatot kutyapanzióba, inkább úgy döntenek, hogy leadják az ebet az Illatos úton. A szakember szerint aligha nevezhető ez felelős állattartásnak. A probléma másik forrása, hogy ilyenkor jóval kevesebb az örökbefogadó.

Lénárt Lívia kiemelte: a telepen négy éve nem volt helyhiány miatti altatás, minden erejükkel azon vannak, hogy ez most is elkerülhető legyen. A hét minden napján várják az állatbarátokat, örökbefogadókat, szeptember elején pedig újabb örökbeadó napot szerveznek. Az állatorvos szerint az is gond, hogy a gazdik nem frissíttetik a kutyákba ültetett chiphez tartozó adatokat. Jelenleg is több olyan állat vár az Illatos úton, akinek a gazdáját azért nem sikerül megtalálni, mivel a nyilvántartásban szereplő telefonszám már nem él, vagy a megadott címről elköltözött az illető.

Hirdetés

Beszédes tekintetek, bármelyik kennel előtt halad el az ember. Vannak szempárok, melyekben a félelem, a bántalmazás köszön vissza, és vannak csillogó szemek, melyek a játékosságra utalnak, és arra, hogy a négylábú nem igazán tudja, mi történt vele, csak azt érzékeli, hogy már nem a megszokott helyen van.  Változó, hogy a kutyák hogyan reagálnak egy-egy új látogatóra. Általában hatalmas ugatás tör ki a kennelekben, amikor egy számukra ismeretlen ember sétálgat a környéken. Van olyan kutya, aki ilyenkor inkább visszahúzódik, hozzásimul a falhoz, és nem keresi a szemkontaktust a látogatóval, valószínűleg a korábbi rossz tapasztalatai miatt. De a többség mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet: ugrálnak, hevesen csaholnak, toporognak, kidugják az orrukat a rácson. Ha régóta szeretnél egy négylábút otthonra, menj fel a szolgálat honlapjára, és nézz körül, kik várnak szerető gazdira az Illatos úton.