Egy üvegfalú szoba az emeleten, ahol négy kedves cica lakik. De nemcsak lentről lehet bámészkodni, aki szeretne, két pohár üdítő, vagy ital között felmehet hozzájuk lazulni, vagy egy fárasztó nap végén dorombolós állatterápiát intézhet magának. Új állatos hely nyílt Budapest belvárosában, megnyitotta kapuit a macskás söröző, a Cat Pub.

Hirdetés

Ha szerencséd van, amikor belépsz az utcáról, egyből találkozhatsz egy érdeklődő macskával. A két ajtó közötti előtér teteje ugyanis üvegből van, ahová egy folyosón keresztül előre tudnak sétálni a pub macskái a nyugiszobából, ha éppen úgy tartja kedvük. Az emeleti rész elsősorban a cicák birodalma, ahová természetesen az állatbarát vendégek is felsétálhatnak, ha egy kis állatozásra vágynak a beszélgetés vagy a sörözgetés közben. A négylábú lakók nem flangálnak a bárpulton, nem tekeregnek a sörcsapoló körül és nem kíváncsiskodnak a földszinti asztaloknál, viszont így is hatalmas élettere van az állatoknak, akik gyakran fentről, a kb. 3 méteres magasságban kialakított folyosójukról figyelik a vendégeket.

A két állatrajongó tulajdonos, Tóth Ádám és Szépvölgyi Zoltán egy nyugis helyet szeretett volna létrehozni Budapest központjában. A pár évvel ezelőtt nyílt macskás kávézóból már volt tapasztalatuk, úgy gondolták, hogy működőképes lehet egy Cat Pub is. A vendéglátás és az állattartás jól megfér egymás mellett – magyarázza Ádám, aki korábban szüleivel az abonyi állatkertet üzemeltette. Egészen közeli kapcsolatot ápolt a MagánZoo lakóival, többek között nagymacskákkal, különféle majmokkal, és Buborékkal, a vízilóval. Az állatkert nem régiben Felsőlajosra költözött. Zoltán pedig a Macskavilág Alapítványnál dolgozik, lelkes állatmentő.

A vendéglátóhelyen minden a macskákról szól, a dekorációt is a tulajdonosok álmodták meg. Festett tappancs nyomok az asztalokon, macskaportrék a falakon, cicás bögrék és párnák a polcokon. Annak ellenére, hogy egy sörözőről van szó, a hely tényleg nyugalmat áraszt.

Hirdetés

Az állatos kávézók ötlete Japánból származik, az első ilyen vendéglátóhelyet a szigetországban hozták létre. Azóta Európában és az Egyesült Államokban is számtalan hasonló hely jött létre, divatosak lettek a kutyás-macskás kávézók. Közben a japánok továbbgondolták az egészet, és a Távol-Keleten már létezik olyan hely, ahol az asztaloktól és a boxokból baglyokat, sólymokat és papagájokat figyelhetünk, miközben beszélgetünk. Van, ahol kecskék várják a látogatókat a bejáratnál, az állatokat bármikor meg lehet simogatni, de akár meg is sétáltathatják őket a vendégek. Akad olyan kávézó, ahol az óriáskígyókra és a gyíkokra specializálódtak. Pár évvel ezelőtt a Reuters készített összeállítást az újhullámos vendéglátóhelyekről. Akkor a vendégek egy része azt mondta: a metropoliszokban és a nagyvárosokban ritkán adódik lehetőség, hogy állatokkal találkozzon az ember, így ezeknek a kávézóknak komoly hiánypótló szerepük van. Már 2013-ban megpendítette egy japán vállalkozó, hogy elefántos vendéglátóhelyet is szeretne létrehozni. Nem véletlen, hogy ez azóta sem sikerült, a hatóságoknak minden bizonnyal ez már kicsit sok lett volna.