Tavasszal rendelték el a szükségállapotot a Magastátrában, mivel a környező településeken rendszeres látogatók az erdőből betévedő, az utcákon kukázó medvék. Az önkormányzatok kilövési engedélyt kértek 20 állatra, a szaktárca azonban ezt nem hagyta jóvá. A tátrai települések most medvebiztos kukákat kapnak.

Hirdetés

Hónapok óta folyik a vita a Magastátrában a medvék miatt. A ragadozók rendszeresen feltűnnek az utcákon és a nyitott kukákban kutatnak élelem után. Áprilisban szükségállapotot rendeltek el a térségben, a lakosságot pedig fokozott óvatosságra intették a hatóságok, egyúttal azt kérték, hogy sötétedés után senki se menjen egyedül az utcára. Az önkormányzatok szerint a medveállomány elszaporodott a környéken és nem régiben kilövési engedélyt kértek arra a 20 állatra, amelyik rendszeresen betéved a településekre.

A környezetvédelmi tárca azonban nem adott zöld utat a kérésnek, a miniszter szerint az nem old meg semmit, ha végeznek az állatokkal. Solymos László múlt héten arról beszélt, hogy a hulladékgazdálkodással kell kezdeni valamit, a jelenlegi szemeteseket zárható hulladékgyűjtőkre kell cserélni. A szlovák kormány a jövőben 1,5 millió eurót különít el, amiből a tátrai települések medvebiztos kukákat vásárolhatnak.

Hirdetés

A szakemberek a napokban továbbárnyalták a képet. A Magas-tátrai Nemzeti Park igazgatója például kiemelte: a medvék azért mennek kukázni a környező falvakba, mert az erdőben alig maradt gyümölcs, ugyanis sokan engedély nélkül, illegálisan szüretelnek a védett területeken. A park a jövőben szigorúbban fog fellépni az illegális gyűjtögetők ellen, ebben a rendőrség segítségét is kérte.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy 500 család riasztósípot is kap, kérdés, hogy ez a módszer mennyire hatékony a betévedő barnamedvék ellen.

Szilágy István, a Veresegyházi Medveotthon állatkoordinátora úgy látja: lehet, hogy az önkormányzatok kicsit elkéstek a medvebiztos kukák kihelyezésével. A szakember szerint sem lehet megoldás, ha kilövik az állatokat. Mivel az ember egyre nagyobb területeket foglal el a természettől, nem meglepő, hogy a vadon élő állatok betévednek a lakott területekre. Hozzátette: veszélyérzet nélkül tetézik a bajt azok, akik bizonyos élőhelyeken beetetnek, megpróbálják kicsalni a medvéket és fotós túrákat szerveznek az erdőkben. A túrázóknak, természetjáróknak mindent meg kell tenniük azért, hogy elkerüljék a találkozást a ragadozókkal, fel kell hívniuk magukra a figyelmet, amikor az erdőt járják, így az állatot sem éri meglepetés.