Kedden két új lakó érkezik a veresegyházi Medveotthonba. A medvék már úton vannak, a szállításuk előkészítése egy évig tartott. Nem ez az első alkalom, hogy mentett vadállatok kerülnek a veresi állatkertbe.

Aran és Mimo az elmúlt években egy katalán városka játszótere mellett élt, nem túl jó körülmények között. Kicsi volt a helyük, a kifutót régóta nem fejlesztették, megfelelő szakszemélyzet sem volt. A hím korábban cirkuszi medve volt, a nőstény egy nagy állatkertből került Artiesbe, ahol képtelen volt megszokni a viszonylag szűkös helyet. A spanyol FAADA állatvédő szervezet régóta dolgozik azon, hogy a hasonló sorsú állatoknak megfelelő otthont találjon. Ezért keresték meg a Fehérkereszt Állatvédő Ligát és a Medveotthont. Kuli Bálintnak, a veresi létesítmény igazgatójának sikerült beszerezni a hatósági engedélyeket, így minden akadály elhárult az elől, hogy a két medve szállítása megkezdődjön. A Fehérkereszt már két évvel ezelőtt is közreműködött két sanyarú sorsú vadállat elhelyezésében.

Nem kis feladat volt a mintegy 2500 kilométeres út előkészítése, amit katalán forrásból finanszíroznak – mondta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke. Arra törekedtek, hogy az állatok szállítását ne kelljen megszakítani, a teherautók fennakadás nélkül tudják megtenni a Spanyolország és Magyarország közötti távot, öt uniós országon keresztül. Légkondicionált járműveket kellett bérelni, útközben is folyamatosan itatják a medvéket, a felügyeletükről pedig egy három fős, profi állatorvos csapat gondoskodik.

Elméletileg emberhez szokott állatokról van szó, egyelőre nem tudni, hogy mennyi időt kell karanténban tölteniük. Az időpontválasztás annyiban szerencsés, hogy közeledik a téli álom ideje, így az új medvéket valószínűleg kevesebb stressz éri majd. Aran és Mimo várhatóan kedden délelőtt érkezik a Medveotthonba.