Egyenesen pokoli érzés, amikor eltűnik az ember kutyája, meglép a nyitott ajtón, érdekli valami és kiszökik a kapun, vagy csinál egy lyukat a kerítésen. Sokan kétségbeesett keresésre indulnak, posztolnak a Facebookon, csatlakoznak mindenféle közösségi oldalakhoz, hirdetést adnak fel. Most elkészült egy honlap, ami megkönnyítheti az elveszett ebek megtalálását.

Hirdetés

Láttam egy kutyát – ez a címe annak a weblapnak, amin kóbor kutyákat jelenthetünk be. Ha sikerült lefényképeznünk, feltölthetjük a fotót is, megadhatjuk a koordinátákat, hogy merrefelé láttuk a négylábút, és kitölthetünk egy adatlapot is. De értelemszerűen azok is kérhetnek itt segítséget, akik kedvencüket keresik kétségbeesetten. Az oldalon színes jelzések mutatják egy térképen, hogy hol, milyen állat után kutatnak a gazdik, hol, milyen kóbor ebet láttak a lakók.

Az ötlet két programozótól, Drótos Gábortól és Vandrus Zoltántól származik. A két állatbarát informatikus felfigyelt a sok magányos állatra, és úgy gondolta, hogy a közösségi médiában létrehozott különféle felületek nem sokat segítenek, nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki épp abban a bizonyos csoportban találja meg kutyája fényképét, amelybe belépett. Rengeteg ilyen jószándékú csoport működik, de ezek nem egységes adatbázisok. Úgy gondolták, szükség van egy egységes weblapra, amelynek adatbázisában könnyű keresni. Így jött létre a www.lattamegykutyat.hu.

Ha egy kutya nem otthonról, hanem például sétáltatás közben tűnik el, érdemes sokáig a helyszínen maradni. Az ebek ugyanis jól tájékozódnak, és ha ráuntak a kalandozásra, visszatérnek és a legutóbbi találkozási helyen fogják keresni a gazdájukat. Ez azonban akár napokba is telhet, így érdemes egy idő után egy olyan ruhadarabot elrejteni, amint rajta van a saját szagmintánk. Ha ezt megtalálja a kutya, jó eséllyel ott fogja várni a visszatérő gazdit.

Az oldalon nemcsak az észleléseket lehet közzétenni, hanem azt is, ha valaki átmenetileg befogadta a kóbor négylábút, de akár a mentésre szoruló, sanyarú sorsú kutyák pontos helyét is lehet jelezni. Ha többen látták ugyanazt az ebet, előbb-utóbb nyomon követhető lesz, hogy az adott állat merrefelé járt, hol érdemes keresni. Az adatlapokat pedig bejelentkezés után bárki szerkesztheti. A cél az, hogy az oldal összehozza a kétségbeesett kutyatulajdonosokat és a jószándékú segítőket.