Tizenkét méter magas, felfelé szélesedő torony, három terasszal, modern külsővel. A Prédikálószék a Visegrádi-hegység 639 méter magas hegycsúcsa, itt épült meg a Pilisi Parkerdő új kilátója, amelyből folyamatosan nyílik ki a Dunakanyar panorámája.

Hirdetés

A természetjárók nem csak a fantasztikus panoráma miatt szeretik a Prédikálószék hegycsúcsát, hanem az elérhető közelségben lévő Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is. Évente sok százezer látogatót fogad a környék.

Az új kilátó beton alapokon áll és fából épült, 12 méter magas. Felfelé haladva egyre szélesedő teraszairól fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján idén tavasszal kezdte építeni a tornyot. A felső szinten két webkamerát helyeztek el, amelynek képei folyamatosan láthatók az Interneten, a környéken pedig ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető, így bárki azonnal feltöltheti a közösségi oldalára a legfrissebb fotókat, panorámaképeket.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az avatón azt mondta: a turisztikai fejlesztések itt nem értek véget, a jövőben új, eddig kevésbé látogatott területeket szeretnének bevonni a természetjárásba. Terveik szerint fejlesztések indulnak a Gödöllői-dombságban és a Budai-hegység rejtettebb tájain.

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdeiben évente csaknem 20 millió látogatónapot regisztrálnak, ezek a legkeresettebb célpontok a főváros környékén. A társaság 1000 kilométernyi túraútvonalat és több mint 300 kilométernyi erdei bringautat kezel. Az utóbbi hónapokban készült el Som-hegyi Turistaház, a pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó, a piliscsabai Dévényi Antal-kilátó, a hármashatár-hegyi Guckler Károly-kilátópont, a Hármashatár-hegyi Turistaház.

Ezeket a kirándulóhelyeket már kipróbáltuk Budapest környékén: