Leprédázta gondozóját egy tigris egy amerikai cirkuszban. A nőnek az ijedtségen kívül nem esett komolyabb baja, de társa elég rendesen elagyabugyálta a feltételezhetően kézből nevelt nagymacskát. Az esetről egy látogató készített videót, majd feltette a netre. Vajon mit toltak el az utazó cirkuszban?

Hirdetés

Október végén egy Pensacolában tanyázó cirkuszban készült ez a videó. A napközbeni programba egy kis gikszer csúszott, amikor rátámadt gondozójára egy tigris, és végigvonszolta a kifutón. A nő eléggé megijedt, ráadásul egyedül volt a ketrecben. Már hosszú másodpercek óta viaskodott a tigrissel, amikor megérkezett a társa. A videón az látható, hogy a férfi folyamatosan ütlegeli az állatot, amíg a nő megindul a kijárat felé. A gondozó sérüléseit a helyi kórházban látták el.

Ne akarj otthonra vadállatot!

A farkasos formák

Sokan hajlamosak cukizni a kézből nevelt vadállatokat, de attól, hogy egy tigrist, egy farkast, egy medvét ember nevelt fel, attól az még vadállat marad. Nem kezelték túl jól a pensacolai esetet a gondozók – véli Szilágyi István, a Veresegyházi Medveotthon állatkoordinátora, aki szerint az állat valamiért inkább túlzott érdeklődést mutatott, nem volt ez igazi prédázás. Ha az lett volna, akkor a nő valószínűleg igencsak súlyos sérülésekkel hagyja el a bemutatóhelyet. A gondozó szemmel láthatóan meglepődik, amikor feldönti az állat, az pedig súlyos hiba, hogy egyedül tartózkodott a nagymacskák között. Az állatkoordinátor úgy látja: eltúlzott, agresszív volt a férfi reakciója is, amikor püfölni kezdi a tigrist, és akkor sem hagyja abba, amikor a nő már a kijárat felé tart.

Nem tudjuk a dolgok előzményét, de feltételezhetően kézből nevelt állatról van szó. Tudomásul kell venni, hogy sosem lehet 100 százalékosan kézbarát egy állat – magyarázza Szilágyi István, aki úgy véli: egy ilyen megnyilvánulás súlyosan rombolja az ember-állat kapcsolatot, és a – videó alapján – a tisztelet nyomát sem nagyon lehet felfedezni. Az ilyen esetek nem tesznek jót azok megítélésének sem, akik komolyan, hozzáértő módon foglalkoznak a vadállatokkal, legyen szó profi cirkuszi, vagy állatkerti szakemberekről. Rossz hozzáállás, ha valaki azt gondolja, hogy egy ilyen verés majd jól bevésődik a tigris agyába és többet nem fog hasonlót tenni. Éppen ezért rengeteget változott a cirkuszok világa az elmúlt években, a legtöbb helyen már búcsút intettek a klasszikus – gyakran erőszakos – idomításnak, és egészen új módszereket követnek azok, akik vadállatokkal dolgoznak.

Szilágyi István úgy látja: mindig tisztában kell lenni az állat pillanatnyi lelkiállapotával, figyelni kell a jelzéseit. Neki is vannak jobb és rosszabb napjai, nem mindig ugyanolyan a lelkiállapota.