Láttál-e már kívül-belül fekete baromfit, színpompás dísztyúkot, játékos dolmányos varjút, hatalmas szalagos ölyvöt? Ha még nem, akkor Sarudon, a Tisza-tavi MiniZoo-ban a helyed, ahová a napokban egy kopasz boci is beköltözött.

Hirdetés

Tavaly óta folyamatosan bővül az állatok birodalma a Tisza-tónál. Gyöngy András hozta létre Sarudon a MiniZoo-t, ami – a neve ellenére – egy meglehetősen nagy állatsimogató. András korábban a tóparti strandot, kempinget és az itteni természetvédelmi táborokat üzemeltette. Aztán úgy döntött, hogy váltani fog. A természet és az állatvilág továbbra is fontos szerepet játszik az életében. A simogatóban jelenleg mintegy 400 állat él, számuk folyamatosan növekszik.

Gyöngy András a díszbaromfik nagy rajongója. Nem véletlen, hogy a MiniZoo-ban külön szekciót kaptak ezek a szárnyasok, ahol összesen tíz faj látható. Az egyik az araucana, ami eredetileg a chilei indiánok földjéről származik. Az egyedei jellemzően szakállt viselnek, gyakori náluk a fülpamacs, de ami a legkülönlegesebb, hogy türkizzöldes tojást tojnak. A szomszédban pavlovskaya tyúkok kapirgálnak, ők bizonyos szempontból Oroszország büszkeségei – teszi hozzá Gyöngy András, aki szerint ezek az állatok kifejezetten jól érzik magukat az itthoni télben, hiszen az orosz sztyeppéken nem ritka látvány, hogy -30 fokban is vígan szaladgálnak a házak körül.

De van már Franciaországból származó ördögtyúk, aminek szinte mindene fekete. Nála csak az Ayam Cemani a feketébb, ami egy Indonéziából származó fajta: fekete toll, fekete csőr, fekete szem, fekete láb, fekete taréj. És ez még nem minden. Ezek a madarak belül is feketék, szinte minden belső szervük sötét színű. Ennek oka pedig egy különleges genetikai elváltozás. Az Ayam Cemani tyúkot először 1998-ban importálta Európába az indonéz Jáva szigetről, egy holland tenyésztő. Ázsiában mágikus erőt tulajdonítanak a fekete húsnak, jellemzően különleges alkalmakkor, vallási ünnepeken fogyasztanak ilyet. Nem olcsó mulatság, az Ayam Cemani húsa iszonyatosan drága.

A napokban érkezett meg a simogatóba Terka, a kopasz boci. Az állat Besenyőtelken, a mezőgazdasági telepen látta meg a napvilágot. Mivel valamilyen génhiba miatt alig van rajta szőr, ott nem tudtak vele külön foglalkozni, így aztán megkeresték a MiniZoo-t, hogy szeretnék-e a szokatlan kinézetű tehenet. Andrásék nem kis feladatot vállaltak ezzel, hiszen Terkát folyamatosan öltöztetni kell. Több váltás polárkabát készült neki, ami megvédi a hideg elől a téli hónapokban. A takarókat folyamatosan mosni kell, az állat mást visel éjjel, mint nappal. A kopasz boci viszont köszöni jól van, már megbarátkozott új lakhelyével és egyre szelídebb, egyre kézbarátabb.

Az istálló mellett egy röpde is épült. Fácánok, pávák osztoznak itt a területen, de a röpde főnöke Jancsi. Ő egy dolmányos varjú, akit tavasszal egy macska szájából mentettek meg a gondozók. Jancsiról süt az értelem és rendkívül érdeklődő, épp az „Itt a piros! Hol a piros?” játékot tanulja.

Gyöngy András a jövőben természetvédelmi táborokat is szervez a simogató szomszédságában, sőt egy utazó MiniZoo-val szeretné járni a vidéket. Ennek egyik főszereplője az a szalagos ölyv, akivel naponta több órát foglalkozik a gondozója. A különleges ragadozó madarat rendhagyó természetvédelmi és biológiaórákon is bemutatják majd a gyerekeknek.