Beköszöntött a tél, ez pedig azt jelenti a farkasoknál, hogy megkezdődött a nagyjából februárig tartó párzási időszak. Teljesen természetes, hogy ilyenkor az állatok sokkal felfokozottabb hangulatban vannak, mint általában. A kézbarát és a vad falka tagjai gyönyörű bundát növesztettek a következő hónapokra. Az állatok sokkal nagyobbnak tűnnek, persze azért egy-két példány így sem panaszkodhat. Van olyan hím, amelyik felülről súrolja a 80 kilót!

Hirdetés

Látványos változáson mentek át a farkasok az elmúlt hetekben, már teljes téli pompájukban fogadják a látogatókat a veresegyházi Medveotthonban. Hatalmas bundát növesztettek, így némelyik állat sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Ennek ellenére akad a kézbarát falkában is néhány jó súlyban lévő egyed. Zoltán farkas például bőven 80 kiló fölött van, de már a hároméves Brutus és Maya is elérte a 40 kilós súlyt. Klikk a videóra, nézd meg, mennyit változtak a tavasszal született kölykök! 

Izgalmas időszak kezdődik a farkasoknál

Könnyen észrevehető, hogy többet foglalkoznak egymással, kicsit durvábban játszanak, ami néha kisebb-nagyobb harcokba is átcsaphat, markánsabbá, határozottabbá válnak. A párzási időszak jellemzői még a hároméves kölykök esetében is megfigyelhetők, annak ellenére, hogy a kézbarát falka minden tagját ivartalanították – magyarázza Dömötör Dóra állatkoordinátor. Ezekben a hónapokban a gondozóknak is jobban oda kell figyelniük, mivel a kézbarát kölykök játék közben hajlamosak egy kicsit megfeledkezni magukról.

A nőstény dönt, kivel párosodik

A természetben élő falkáknál kifejezetten izgalmas a tél. A megfigyelések szerint ugyanis a domináns nőstény, az alfanőstény az alfahímen kívül több hímmel is párosodik. Hogy melyikkel, azt ő dönti el. Ennek pedig az a jelentősége, hogy a legjobb gének öröklődjenek tovább a falkában, és egészséges utódok jöjjenek a világra. Az alfanőstény igyekszik kiválasztani a dominánsabb, erősebb hímeket.

A párosodás után a nőstény odút ás, amit megpróbál biztonságosan kialakítani. A vemhesség nagyjából 60 napig tart. A farkas az esetek többségében 7-8 utódot hoz a világra, de előfordulhat, hogy a kölykök száma jócskán meghaladja a tízet. Az ellés után a kisfarkasokkal egy rövid ideig csak az anya foglalkozik, aztán szépen lassan a falka minden tagja bekapcsolódik a nevelésbe. Az elmúlt évben a veresi vadfalkánál is jól megfigyelhetőek voltak a szerepek. Több olyan farkast lehetett látni, akik úgy ügyeltek a kicsikre, mint az óvónénik, óvóbácsik. Egyébként a farkasoknál a szukák nagyjából kétévesen, a hímek pedig három éves korukban válnak ivaréretté.

Predátor programok télen is!

Egész télen zajlanak a hétvégi Predátor programok a Medveotthonban, ezek célja, hogy közelebb hozza mindenkihez ezt a félreismert fajt – mondja Szilágyi István állatkoordinátor. Az ismeretterjesztésre nagy szükség van, hiszen egyre több a konfliktus az észak-magyarországi erdőkben megjelent farkasok miatt. Észak-Magyarország erdeiben évek óta jelen vannak a farkasok. Nem mondhatni, hogy hatalmas falkák járják a területet, de régóta bizonyított, hogy a ragadozók megtelepedtek a szlovák-magyar határ közelében. Eddig jobbára kameracsapdák örökítették meg a farkasokat, az utóbbi időszakban azonban már néhány haszonállat is a falkák áldozata lett. Ismeretterjesztésre és konfliktuskezelésre lenne szükség a csúcsragadozókkal kapcsolatban – véli a szakember.

Nyelvezni egy farkassal?

Amikor a Predátor program ahhoz a ponthoz ér a Medveotthonban, hogy István és Dóri szájból kezdi etetni a farkasokat, a közönség soraiból minimum négy-öt „Fúúúúúúj de gusztustalan” jellegű mondat elhangzik. Azt is kérdezték már, hogy mit szól hozzá Dóri párja, amikor egy ilyen nyalakodás után hazamegy. A válasz egyszerű, és ezt az etetéseken is el szokták mondani: István és Dóri egy párt alkotnak. Ergo: semmit.

Nem öncélú szórakoztatásról, hangulatkeltésről és cirkuszi mutatványról van szó. Az egész onnan ered, hogy a kézbarát farkasoknál a bevésődést, az imprintációt segíti, ha kicsi korukban az ember valamennyire előrágja nekik a tejjel kevert kutyatápot, és így adja a szájukba. A vadfalkáknál, a természetben is hasonlóan működik a dolog. A felnőttek bekajálnak, kicsit megemésztik a táplálékot, aztán a többi között amilázzal összekeveredett masszát visszaöklendezik, a kölykök pedig ezt eszik meg. A felnőttek ezzel is segítik a kicsik fejlődését, és megkönnyítik a táplálkozásukat. Ez egy csodálatos reflex ennél a fajnál. Tévedés ne essék, meglehetősen veszélyes mutatványról van szó, hiszen ha kölyökfarkas húst érez, könnyen rápöröghet, és komoly sérülést okozhat az ember arcán, száján!

A nyalakodásnak van egy másik szerepe is, nemcsak a táplálékszerzés bizalmas formájáról van szó. Ez az üdvözlés egyik jele náluk. A Predátor programok elején jól látható, hogy amikor István és Dóri belép, jellemzően sorban, egymás után felugranak a kicsik, és végignyalják az arcukat. Ezt mindenkivel eljátsszák, akiket kicsi koruk óta ismernek, de azokat sem szokták kihagyni, akik először járnak náluk vendégségben. Egyébként arcszőrrel rendelkezők előnyben!