Jövő évben új városok válnak közvetlenül elérhetővé Budapestről. A diszkontok folyamatosan bővítik útvonalhálózatukat, például Nyugat-Európa és a Nyugat-Balkán felé, de lesznek nagy visszatérő légitársaságok is a magyar fővárosba. Összegyűjtöttük, milyen új útvonalakra lehet jegyet foglalni tavasztól!

Hirdetés

Nyaralás Portugáliában? Több nagyváros is elérhető

Jelenleg csak a Wizz Air járataival lehet közvetlenül eljutni a portugál fővárosba, emellett a diszkont cég ősszel indította el Budapest-Porto járatát. A helyzet azonban hamarosan változik. Júliustól visszatér a TAP Portugal, amely a Budapest-Lisszabon útvonalon közlekedik majd hetente hét alkalommal, jó átszállási lehetőséget kínálva a portugál szigetek (Madeira, Azori-szigetek), illetve Dél-Amerika felé. Portugália felé a Wizz Air is bővít: áprilistól repülnek az ország déli részén található Faroba.

Faro a déli Algarve központja, Portugália egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. A város egy gyönyörű lagúna partjára épült, amit mocsarak és szikes síkságok öveznek. Faro hatalmas strandja előtt apály idején rengeteg kis sziget bukkan elő, amiket örömmel használnak a turisták, a dagály érkezése előtt azonban érdemes a partra vinni a strandfelszereléseket.

Hűsölés északon? Irány Bergen!

Szintén áprilisban indítja a Wizz Air a Budapest-Bergen járatot, ezzel elérhetőbbé válnak a gyönyörű norvég fjordok.

A 280 ezres város az ország délnyugati szegletében található, itt épült az ország és egyben Norvégia egyik legnagyobb kikötője. A 13. századtól fontos kereskedelmi központ, a híres Hanza-szövetség tagja volt.  A fjordban épült hangulatos kereskedőházak a világörökség részét képezik. Érdemes jegyet váltani a városi felvonóra, ami a bergeni kilátóhoz visz fel, vagy az Urliken-hegyi lanovkára, ha lélegzetállító látványt szeretnénk fotózni. Bergenben található Norvégia legnagyobb akváriuma. Aki nem bírja a kánikulát, annak itt a helye, júniusban és júliusban is 20 fok alatt van az átlaghőmérséklet.

Német kóstoló: diszkonttal Hannoverbe

A Wizz Airnél a tavaszi bővítés eredménye a közvetlen hannoveri járat, ami szintén hetente többször közlekedik majd.

A félmilliós Hannover annak idején szintén a Hanza-szövetség része volt, hosszú időre megalapozta a település gazdagságát. A második világháború idején súlyos károkat szenvedett a város, az újjáépítés meglehetősen sokáig tartott. A bakancslistánkra érdemes felvenni a 14. században épült Marktkirchét, a gótikus stílusban épült gyönyörű városházát, vagy a 17. századi Leine kastélyt. Hannover egyik jelképe a sokat bírált TV-torony, amin egy hatalmas VW reklám látható, jelenleg turistákat nem fogad. Az óváros viszont rengeteg hangulatos utcát, gyönyörűen restaurált történelmi épületeket és szuper éttermeket kínál.

Nápoly és Szicília között: repülővel Lamezia Termebe

Dél-Olaszország kedvelőinek lehet izgalmas a tavasszal nyíló új, itáliai Wizz-útvonal. Lamezia Terméből jól felfedezhető az olasz csizma „orra”.

Az új járattal a Calabria régió válik elérhetőbbé. A 70 ezer fős város a tengerpart közelében fekszik. A 20. században a dél-olaszországi bűnszövetkezet egyik központja volt. Az idők folyamán többször pusztítottak errefelé földrengések. Rengeteg történelmi építmény romjai maradtak meg. Érdemes ellátogatni a normannok által alapított 11. századi Castello romjaihoz, a Máltai Lovagok Bástyájához, vagy az 1060-ban alapított ciszterci kolostorhoz. Lamezia Terméből indulva kényelmesen felfedezhető napfényes, de annál szegényebb Calabria tartomány.

Déli járatok: elérhető közelségben a Nyugat-Balkán nagyvárosai

Tavasztól olyan balkáni városok is elérhetőek lesznek közvetlen járatokkal, ahová annak idején főleg a MALÉV repült rendszeresen. A Wizz Air öt új útvonalat nyit Budapestről dél felé.

A macedón főváros, Szkopje ma félmillió lakót számlál. Forró nyarak jellemzőek errefelé. Az iparváros gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Szkopje közelében áll a bizánci építészet egyik kiváló példája, a Szent Pantalaimon templom, emellett rengeteg történelmi épület maradt fenn a török időkből. A bakancslistára érdemes felvenni a római vízvezeték maradványait, a Vadar-folyón átívelő régi kőhidat, vagy a Nyugat-Balkán legnagyobb keresztjét a közeli Vodnó-hegyen.

Montenegró sok turistát vonz, vannak, akik motorral vagy bérelt autóval járják be a fekete hegyek országát. A podgoricai járattal könnyebben juthatunk el a térségbe. Meredeken leereszkedő hegyek kísérik öblökkel tagolt partját az Adria mentén. A legismertebb pihenőhely a Kotori-öböl. Podgorica olyan történelmi épületeket kínál a turistáknak, mint a 10. századi Gergely templom, az oszmán Óratorony, az Óhíd, vagy a Citadella.

Kulturális és vallási szempontból különösen színes hely az albán főváros, Tirana. Katolikus és ortodox érseki székhely, emellett muzulmán kulturális központként is emlegetik. A hegyek és a tengerek szerelmesei egyaránt megtalálják itt számításukat, hiszen a város az 1600 méteres Dajti-hegy lábánál terül el, ugyanakkor az Adriai-tenger partja mindössze 35 kilométerre található. A viharos múltú város főbb látnivalói a központi Szkander bég tér körül helyezkednek el.

A csodálatos Dinári-hegység a szarajevói járatnak köszönhetően is könnyebben megközelíthető lesz. Bosznia-Hercegovina fővárosa az oszmán hódítók idején Európa legfejlettebb városai közé tartozott. Az osztrák-magyar korszak kapcsolta be az európai kulturális vérkeringésbe. Jugoszlávia idején téli olimpia házigazdája is volt. A balkáni háborúk nyomai sokfelé még most is felfedezhetők a városban, de Szarajevó sokat változott a 90-es évek óta. A nyüzsgő, sokszínű, múzeumokban gazdag várost szinte teljesen újjáépítették. Nem érdemes kihagyni az északra fekvő, tavak között, sűrű erdők mélyén található Bijambare-barlangokat és az ország névadója, a Bosna folyó forrását sem. Az 1984. évi téli olimpia helyszíneként Szarajevó remek sítereppel büszkélkedhet a Bjelašnica- és a Jahorina-hegyen – írja a TripAdvisor.

Sok ország csak néhány évvel ezelőtt ismerte el Koszovó függetlenségét, Magyarország például 2008-ban. Az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának véleménye szerint Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal. A viharos múltú, meglehetősen fiatal ország ezernyi látnivalót kínál a turistáknak. A fővárosban, Pristinában áll a híres Lap mecset, II. Mehmet Szultán nagymecsetje, a 15. században épült nagy fürdőház, a közelben pedig Gračanica szerb kolostor.

Ide biztosan könnyebb lesz eljutni 2017-ben Budapestről

Nemcsak a TAP Portugal számít nagy visszatérőnek Ferihegyen. A nyári szezonban ismét repül Budapest és Madrid között az Iberia, ami a járatok sűrűségével igyekszik lekövetni a nyári és az őszi turizmus hullámzását. A spanyol légitársaság gépei a nyáron már naponta közlekednek majd a két főváros között.

Májustól egy újabb londoni repülőtér lesz elérhető Budapestről. Megjelenik a brit Flybe, ami a London Southend reptérre viszi majd az utasokat. Ezzel a brit főváros minden irányból megközelíthető lesz. London egyébként a legnépszerűbb desztináció Budapestről, nyaranta a heti járatszám meghaladja a kilencvenet.

A jövő évtől az Air Canada Rouge is bővíti kapacitásait. A légitársaság gépei nyártól naponta közlekednek Toronto és Budapest között.