Az egyik helyen újragondolnak, a másikon a multikultira építenek. A dán Aarhus és a ciprusi Paphos birtokolja idén az Európa Kulturális Fővárosa címet. Programok ezreiből lehet válogatni az idén, de mit kínálnak még a látogatónak a kulturális fővárosok? Megmutatjuk!

Hirdetés

Aarhus

A történelmi belvárosban olyan érzése van az embernek, mintha nagyjából 200 évvel ezelőtt megállt volna az idő. Az óváros Dánia legforgalmasabb kikötője köré épült, a part közelében áll az 1200-as években alapított gyönyörű dóm. Aarhus nemcsak a hangulatos történelmi utcái miatt népszerű, hanem egy bohém egyetemi város, ahol nem mellesleg eléggé jó sörök készülnek, és ahol világhírű múzeumok, koncerttermek működnek. Dánia második legnépesebb városában rengeteg az utcazenész, szinte állandóan szól a zene, és rendszeresen tartanak streetfood fesztiválokat.

Gyakorlatilag a belváros szélén áll Dánia egyik legnagyobb skanzenje, ahol a szó szoros értelmében életre kel a múlt, a múzeumfalu utcáin mindig történik valami, amitől úgy érzi a turista, mintha egy időgépbe csöppent volna. Közetlen szomszédságában pedig a botanikus kert terül el, kissé futurisztikus melegházaival, ahol öt kontinens legkülönlegesebb növényeit mutatják be. A legnépszerűbb látnivalók között szerepel még a Moesgard Múzeum és az extravagáns Képzőművészeti Múzeum. A The New York Times is feltette Aarhust azon városok listájára, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni, de emellett Európa második legjobb helyeként is szokták emlegetni.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már az is, hogy három település osztozott rajta.

Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián városa viselte a címet, amelyet magyar város eddig egyszer töltött be, mégpedig 2010-ben Pécs.

Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon is érvényesülnek mind kulturális, mind társadalmi és gazdasági téren. Szakértők megállapították, hogy az ilyen címet viselő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.

A kulturális évad az újragondolásról szól: a szervezők arra törekednek, hogy a Jylland-régió és Aarhus egy kulturális laboratóriummá váljon az idén, ahol szinte minden a kreativitásról szól. 350 kulturális projekt zajlik ebben az évben Aarhusban, de lesz négy kiemelt, úgynevezett megaprogram. Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mikor érkezünk a városba, biztos, hogy találunk valamilyen izgalmas programot. Az évad hivatalos megnyitóját január 21-én tartják, aztán felpörögnek az események: egymást érik majd az installációk, a szabadtéri kiállítások, a táncbemutatók, a fényjátékok, a színházi premierek, de tavasszal még víz alatti koncertet is tartanak. A kulturális évadra egyébként a város eléggé vagány klipet készített, az Aarhus City című dal egyfajta himnusznak is tekinthető a kulturális évadban.

Paphos

A Ciprus nyugati részén található Paphosban néhány nappal később kezdődnek a kulturális programok. A nyitóünnepséget január 28-án tartják. A program legfőbb motívuma a kontinensek összekapcsolása, a kultúrák közelítése lesz. Ehhez a város felhasználja a sziget multikulturalizmusát, valamint azt, hogy közel van a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához. Paphos a tervek szerint óriási szabadtéri színpaddá, egyetlen nyüzsgő “fórummá” válik, ahol több ezer év kultúrája találkozik a kortárs művészet, gondolkodás és életmód megnyilvánulásaival.

Paphost Aphrodité városaként emlegetik, mivel a mitológia szerint a közelben található Aphrodité-szikla mellett emelkedett ki a tengerből az istennő. Az ókorban Ciprus szigetét innen irányították. A 19. századig még elmaradott kikötőfalunak számított, majd a 20. század elejétől fejlődésnek indult. Ezt utoljára az 1974-es polgárháború szakította meg, amikor a város súlyos károkat szenvedett.

Paphos egyik fő nevezetessége a középkori erőd, amit még a bizánciak építettek. Az 1500-as években Velence lerombolta, de az ottománok részben újjáépítették. A világörökség részét képezi az a régészeti park, ahol számtalan római villát és különleges mozaikot tártak fel a kutatók. Kedvelt látványosság a római hullámtörő, Szent Pál oszlopa és a 4. századi királysírok.

Odeonnak híják a római színházat, amit ma is rendszeresen használnak. A régészeti parkban található történelmi épületet 1974-ben sikerült restaurálni. A 12 lépcsősorból álló, különleges akusztikával rendelkező színházban 1200 néző fér el. Nyaranta gyakran tartanak itt színházi előadásokat és hangversenyeket.

Nemcsak a dán kulturális főváros büszkélkedhet jóféle sörökkel, Paphosnak is megvan a sajátja: mondani sem kell, hogy a főzdét természetesen Aphrodité sziklájáról nevezték el. A szervezett túrák egyik fix állomása a főzde, ahol természetesen kóstolni is lehet. A kikötőben pedig felmehetünk Nemo kapitány legendás tengeralattjárójára, itt azonban a Nautilus egy 7D-s, hullámzó moziként üzemel.