Láttál már fürdőruhás embereket izzadtan fújtatni sötétedés után az alsó rakparton? Ha még nem, akkor nézz ki a Batthyány térre! Januárban és februárban itt működik a VaLyó Egyesület mobilszaunája, amit egy régi reptéri kisbuszban alakítottak ki. A spéci járgány tavaly a Citadellán fogadta a látogatókat. Az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a Duna szerepére és a folyó jobb hasznosítására.

Hirdetés

Reptéri kisbuszból guruló szauna

Kívülről csak annyi látható, hogy a busz tetején egy kémény füstölög, a párás ablakok mögött pedig fürdőruhás emberek üldögélnek, mászkálnak, mindez Budapest szívében, a Duna partján. Az ötlet egy poénból jött, a srácok aztán úgy gondolták, hogy megcsinálják a guruló szaunát, ami az elmúlt években rendkívül népszerű lett, a törzsközönség pedig már kifejezetten várja, hogy az év elején hol bukkan majd fel az egykori reptéri busz. Merthogy ebben rendezték be a hangulatos szaunát.

A busz jó 30 évvel ezelőtt a repülőtéren teljesített szolgálatot, a járatok személyzetét vitte a terminál és a gépek között. A kiszuperált járgányt egy bontóban megvették, a belsejét pedig természetesen finn szaunáknál használatos faanyagból alakították ki, a kályha is finn gyártmány.

 

Minden adott egy jó szaunázáshoz, de luxusra azért nem kell számítani – mondják a Város és Folyó Egyesület tagjai, akik szerint a mobilszauna leginkább egy kellemes kempingélményhez hasonlítható. A buszban van egy öltöző, mellette pedig egy szódás zuhanyozó is helyet kapott.  Tavaly a Citadellán várta a vendégeket a guruló szauna, idén azonban úgy gondolták az egyesület tagjai, hogy visszatérnek a folyópartra, így esett a választás a Batthyány térre, ahonnan gyönyörű a panoráma és ahol a busz is könnyen megközelíthető. Ha te is kipróbálnád, milyen a Batthyány téren szaunázni, foglalj időpontot az egyesület honlapján.

Többről szól, mint egy jó szauna! Középpontban a Duna

A Város és Folyó Egyesületnél közösségi területekkel, urbanisztikával, építészettel, fejlesztéssel foglalkoznak, az elmúlt években pedig a figyelem középpontjába került a Duna, ami óriási lehetőség és érték Budapestnek, de nagy gond, hogy alig van olyan hely, ahol kényelmesen le lehetne sétálni a vízhez. A „valyósok” azon dolgoznak, hogy a folyó mindenkihez közelebb kerüljön, és megmutassák a legjobb helyeket, oda programokat szervezzenek, bizonyos pontokon pedig változtassanak. Jó példa erre a Petőfi híd alatti terület, ami évekkel ezelőtt gyakorlatilag egy közterületi WC volt. Ezt a részt szintén egy egyesületi tag fedezte fel, először apró módosításokkal, kellemes világítással tették hangulatosabbá, majd előálltak egy gördeszka park ötletével, amit a főváros is felkarolt, azóta rengetegen használják a környéket.

A civil szervezet is szorgalmazza, hogy a Szabadság hídon folytatódjon az, ami nyáron elkezdődött, amikor a lezárások miatt pillanatok alatt Budapest elsőszámú találkahelye lett a patinás híd: délutánonként és esténként százak piknikeztek, játszottak az útpályán, a híd különféle szerkezeti elemein, egymást érték a flashmobok, a rögtönzött koncertek és táncelőadások. A Szabadsághíd példája is jól mutatja, mennyire ragaszkodnak a városlakók a Dunához, mennyire igénylik a víz közelségét. A Valyó szerint nyáron időszakos lezárásokkal visszahozható lenne a tavalyi hangulat. De még számtalan használható terület van a városban, amire csak fel kell hívni az itt élők figyelmét, meg kell mutatni ezeket az értékeket.

Közelebb a folyóhoz

A VaLyó Egyesület szerint a Dunával kapcsolatban jó minta lehet az ausztriai Linz, ahol a folyóparton jóval nagyobb hely áll rendelkezésre, mint nálunk, ez persze annak is köszönhető, hogy ott teljesen máshogy alakult a városszerkezet fejlesztése. A Kossuth Rádióban Prágáról is meséltek, ahol a fővárosi önkormányzatnál külön szakember foglalkozik a folyópart kezelésével. Párizs is sokat változtatott a Szajnához való viszonyán. A francia fővárosban sokéves egyeztetés után szakaszosan kezdték el lezárni a rakpartokat, a partot átadták a gyalogosoknak, a városvezetés pedig nem régiben úgy döntött, ez így is marad.