Az elmúlt évek igencsak enyhe telei nem nagyon tették lehetővé, hogy jégvitorlások versenyezzenek a hazai tavakon. Az igencsak hideg decembernek és a most érkezett zimankónak köszönhetően vastag jégpáncél alakult ki a hazai tavakon. Ezen a hétvégén jégvitorlások versenyeznek a Tisza-tavon.

Hirdetés

Az országba beömlő sarkvidéki levegő megtette hatását, az elmúlt napokban folyamatosan hízott a jég a hazai tavakon. Az éjszakai -15, -20 fokos hőmérsékletnek köszönhetően mostanra számos helyen biztonságos jégpáncél alakult ki. A Tisza-tavon ezen a hétvégén jégvitorlás versenyt tartanak. A Nyílt Magyar Bajnokságnak Abádszalók ad otthont. A sportolók már a két ünnep között is edzettek a tározó jegén.

A vitorlázás téli változata 1790-ben jelent meg a Hudson-folyón, New York államban. A kezdetek kezdetén a hajótestek leginkább még egy sikló teknőre hasonlítottak. 1850-re már használatban voltak a háromszög formájú vitorlások, és hogy csökkentsék a borulások esélyét, kisebbek lettek a vitorlák. A jégvitorlások nem csupán sportcélokat szolgáltak, sok helyen árut szállítottak rajtuk, és a jéghalászat fontos eszközei voltak. Európában az 1800-as évek második felében először Norvégiában jelentek meg ezek a hajók, Magyarországon pedig 1880-ban, Balatonfüreden épült meg az első jégvitorlás. (Fotók: MTI)