Van, ahol már 17-18 centis a jégvastagság a Balatonon. Bár az elmúlt napokban nem volt ajánlatos, így is több ezren korcsolyáztak az egyre vastagodó jégpáncélon. Öt éve nem volt ilyen vastag a jég a Balatonon, mint idén. Siófokon és Keszthelyen felügyeletet is biztosít az önkormányzat a strandok előtt kijelölt korcsolyapályákon.

Hirdetés

A mérések szerint a parttól távolabb a 17 centimétert is meghaladja a jég vastagsága a Balatonon, partközelben ennél jóval vastagabb is lehet a jégtakaró. Olvadástól nem kell tartani – mondta az MTI-nek Horváth Ákos, az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője. Csütörtök délután ugyan melegfront érkezik a térségbe, aminek hatására néhány fokkal fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet, de a napi átlaghőmérséklet továbbra is alacsony marad. Olvadás már csak azért sem valószínű, mert pénteken újabb hidegfront éri el a Balatont. A téli sportolásra vágyóknak inkább a melegfronttal érkező csapadék okozhat gondot, ami megváltoztathatja a jégfelületet. 2011 óta nem volt ilyen vastag, sportolásra alkalmas a jégvastagság a tavon.

Keszthelyen már vasárnap megnyitották a Balatonon kijelölt jégpályát, Siófokon pedig ma jelölték ki a területet, erre napok óta készültek. A parton büfé, kölcsönző és WC is a korcsolyázók rendelkezésére áll és mindkét helyen felügyeletet is biztosítanak az önkormányzatok cégei. Keszthelyen és Siófokon is működik műjégpálya, de mindkét helyen jóval népszerűbb volt a balatoni korcsolyázás az utóbbi napokban.

Indul a nádaratás

A hideg időnek és a vastag jégtakarónak köszönhetően a napokban megkezdődik a nádaratás a Balatonon. A tó 235 kilométeres partvonalán 1200 hektárnyi nádas található, amelynek egyharmadát természetvédelmi célokból érintetlenül hagyják. Az évente “levágandó” mennyiség körülbelül 270 hektár lenne, de a beépítettség miatt sok helyen a nagyüzemi, gépesített vágás nem megoldható, ezért évente 100-120 hektárnyi az a nádmennyiséget lehet learatni. A nádvágást jelentősen befolyásolja az időjárás. Tavaly mindössze egy héten át tudtak dolgozni a nagyobb gépek. A magánszemélyekkel, önkormányzatokkal, egyesületekkel együtt összesen 115 hektárról takarították be a növényt. Idén a Zala jobb partjának zagyterén, Balatonederics és Balatongyörök közigazgatási határainál, valamint Szigliget keleti szélén terveznek gépi nádaratást. A vízügyi igazgatósághoz beérkezett kérelmek alapján ebben az évben összesen 90-100 hektárnyi nád learatását tervezik. (via MTI)