Vízi parádéval megkezdődött a velencei karneváli szezon szombat este. Az olasz város  csatornáin jelmezesekkel teli gondolák vonultak fel több mint ötvenezer érdeklődő előtt.

Hirdetés

A karneváli menet a Szent Márk térről indult. A gondolákon jelmezesek, táncosok, akrobaták, tűznyelők mutatták be tudományukat, felettük hatalmas világító léggömbök lebegtek. Az idei farsangkezdő vízi előadás témája a tenger, a szépség és a hiúság volt. Több mint 50 ezer turista kísérte a partokról a velencei karnevált megnyitó hajós felvonulást.

A február 28-áig tartó karnevál főbb eseményei között lesz a legszebb velencei lány megválasztása, amely február 18-án kezdődik a Szent Márk téren, valamint szintén ugyanitt lesz másnap az Angyal repülése, amikor a  harangtoronyról egy fiatal hölgyet eresztenek le köteleken – írja az MTI.

Velence megtelt az egész világból érkezett álarcosok tömegével, gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Többségük az utcákon és tereken rendezett farsangi jelmezversenyeken, utcabálokon vesz részt, aki pedig megteheti, a szállodákban vagy palotákban zajló barokk bálokon és mulatságokon jelenik meg.

A vízi felvonulást az olasz rendőrség helikopterei felügyelték, és kiemelt a biztonsági készültség a karnevál egész ideje alatt a városban, ahova a következő hetekben több mint fél millió embert várnak. Egyelőre nem állítottak fel mindenhol beléptető biztonsági kapukat, de a jelmezeseket akármikor arcuk felfedésére kérhetik a hatóságok.

Karneváli történet

A karnevál lebonyolítását az évszázadok során szigorú törvényekkel szabályozták. Az 1200-as években például külön előírások voltak a maszk használatára. 1467-ben azt írták elő, hogy a férfiak nőnek öltözve nem léphetnek be apácazárdába. Az 1502-ben született törvény pedig tiltotta az álarc és a fegyver együttes viselését.

A feljegyzések szerint már az 1090-es években tartottak karnevált Velencében. Húshagyókedd a 13. században lett hivatalos ünnep. Addigra a velencei maszkkészítők is népszerűek és keresettek voltak.

Nem csak a városi karneválra készítették a színpompás maszkokat, alkotásaik Európa számos országába eljutottak. Velencét a 18. században már a karneválok városaként emlegették. Aztán hosszú ideig csend honolt.

A karnevált az 1970-es évek végén, 80-as évek elején kezdték felújítani, azóta minden február a jelmezes ünneplésről szól a csatornák és lagúnák városában.