A tiszai jégtorlasz a hétvégén visszaduzzasztotta Tokajnál a Bodrogot. A jég vastagsága helyenként 30-40 centiméter, de van ahol ennél is vastagabb. Az olvadó víztömeg rengeteg hulladékot is tartalmaz. Harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza bal partján Tiszatarján és Rakamaz között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.

Hirdetés

A térségben a megerősített őrszolgálat tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a zajló jég levonulását a gátőri vízmércék óránkénti leolvasásával. A tokaji vízmérce vasárnap reggel már apadó vízszintet mutatott. Tokajban komoly károk keletkeztek, amikor a kikötőben 3-4 nagy hajót, köztük tiszai sétahajókat egymáshoz nyomott a jégtorlasz. A folyó alsóbb szakaszán, a Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon továbbra is elsőfokú a készültség. A vízügy szakemberei ezen a szakaszon figyelő- és őrszolgálatot látnak el. (via MTI)

Már több mint 200 kilométeren harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Tiszán és a Tiszalöki erőműnél továbbra is védekezni kell a jégtorlaszok ellen, a belvíz miatt 37 szakaszon zajlik a munka.