Régi dzsámi, elárasztott házak, gyümölcsösök, temetők maradványai bukkantak elő Észak-Hercegovinában, amikor kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó, a térség egyik legkedveltebb turistalátványossága.

Hirdetés

A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízigényének biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 3000 embernek kellett elhagyni az otthonát. A Mostartól 70 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt. A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a helyzet: minden olyan kopár, mint egy sivatagban.

Szakemberek szerint a Ramsko-tó a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki. A tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek. Egy vendéglátós az egyik híradóban arról beszélt, hogy valamikor a szenvedés szimbóluma volt a hely a kiköltöztetések miatt, később a szebb jövő reménye ébredt az emberekben. A Hercegovina gyöngyszeme néven ismert terület óriási idegenfogalmi lehetőségekkel kecsegtetett, jelenleg viszont úgy néz, mint a szomorú múlt emlékeztetője – tette hozzá. (via MTI)

Ilyen volt a Ramsko-tó:

És ilyen lett: