Döbbenetes felvételeket készített a hét elején az ATV stábja, amikor a jeges ár elsodorta a parton kikötött tiszacsegei kompot, rajta Janival, az éjjeliőrrel. A helikopterrel kimentett Janiból azóta a net sztárja lett, a komp pedig napokig hánykolódott a hatalmas jégtáblák között.

Hirdetés

A történet hétfőn kezdődött, amikor a jeges ár elsodorta a parthoz drótkötelekkel rögzített tiszacsegei kompot. A kötelek épp akkor szakadtak el, amikor a fedélzeten tartózkodott János, az éjjeli őr, az ATV stábja pedig a parton forgatott. A szakemberek attól tartottak, hogy a hatalmas jégtáblák összeroppantják a Tisza közepén ragadt járművet, ezért helikopteres mentést kértek. Jánost a Honvédség egyik gépe hozta le a kompról. Az éjjeli őr azt nyilatkozta, hogy életében nem repült még, és nem is vágyott a helikopteres repülésre, pláne nem ilyen körülmények között. Az ATV felvételeiből mára egy akciófilmes trailer is született, aminek eléggé jól pörög a nézettsége.

Az elszabadult tiszacsegei komp napokig sodródott a Tiszán a jeges árral. A jégtáblák jelentős károkat okoztak a járműben, ami többször megrekedt, beszorult a folyó közepén. Ennek ellenére egy nappal később már 25 kilométerre volt Tiszacsegétől. A hét közepén arról szóltak a hírek, hogy a komp felborult, de végül kiderült, hogy csak fennakadt az iszapos nádasban Tiszaderzs közelében, ekkor már 40 kilométerre került az állomáshelyétől. A sodródó járművet végül csütörtökön a Jégtörő VIII. állította meg a folyón és a kiskörei vízlépcső téli kikötőjébe vontatta. Az üzemeltető igyekezett felmérni a károkat a komp fedélzetén, azt egyelőre nem tudni, hogy mikor állhat helyre a Tiszacsege és Ároktő közötti összeköttetés.

Csütörtöki jelentések: Magyarországon 334 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből a Tisza 237 kilométeres szakaszán harmadfokú a készültség. További 97 kilométeren, a Tisza, a Bodrog és a Rima egyes szakaszain elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. A belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén, negyvenhárom szakaszon védekeznek: ebből tíz szakaszon másod-, harminchárom szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága még mindig több mint 41 ezer hektár, melyből több mint 21 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak. (via MTI)

Így sodródott napról-napra a csegei komp a jeges Tiszán (válogatás az MTI fotóiból)