Elkészült a rekorder városok listája. Van, ahol évente több mint 4 napot kell vesztegelniük az autósoknak a dugók miatt.  Egy átlagos amerikai autósnak 1400 dollárjába került az araszolás és a torlódás egy most közzétett tanulmány szerint. Budapest a 312. helyen szerepel a világranglistán.

Hirdetés

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: egy átlagos sofőr 104 órát ült a dugókban. Az Inrix közlekedési elemző társaság szerint a második helyen Moszkva áll, ahol tavaly 91 órát, míg a bronzérmes New Yorkban 89 órát veszítettek az idejükből az emberek a torlódások teljesen beállt utak miatt – írja az MTI.

Annak ellenére, hogy az országok listájának élén Thaiföld végzett 2016-ban, öt amerikai város is bekerült a dugók által leginkább sújtott térségek tízes mezőnyébe és az Egyesült Államok lett a legtöbb torlódással sújtott fejlett ország a világon. A lista negyedik helyén végzett San Franciscóban 82, a kolumbiai Bogotában 79, a brazíliai Sao Paulóban 77, Londonban 73, az oroszországi Magnyitogorszkban 71, Atlantában 70, Párizsban 65 órát töltöttek tavaly az emberek dugókban. Budapest 312. a világranglistán, a magyar fővárosban tavaly 22,6 órát ültek dugókban az autósok.

Az öt kontinens 38 országának 1064 városát – Japánra és Kínára vonatkozóan nincsenek adatok – rangsoroló tanulmány szerint az amerikaiak évente átlagosan 42 órát veszítenek idejükből a csúcsforgalmi dugók miatt. Az Inrix szerint az elpazarolt üzemanyagot és időt nézve, a dugóban ülés tavaly 1400 dollárjába (406 ezer forint) került egy átlagos amerikai autósnak és csaknem 300 milliárd dollárjába a világ összes autósának.

A szakértők szerint az urbanizáció, a munkavállalók számának növekedése, az alacsony üzemanyagárak mind hozzájárultak a forgalom és torlódások számának növekedéséhez 2016-ban. (via MTI)

Itt már ingyenes a közösségi közlekedés