Az egyházfő jóvoltából strandolhatnak idén a fogyatékkal élők a római tengerparton, Ferenc pápa ugyanis kifizette a térség egyetlen akadálymentesített strandjának bérleti díját erre az évre.

Hirdetés

A Rómától 15 kilométerre fekvő Focene tengerpartján működik a La Madonnina, ami az egyetlen olyan strand, ahol akadályok nélkül lehet eljutni a vízig. Műanyagpallók, rámpák vezetnek a parkolótól a napernyőkig, speciális guruló strandszékekben lehet eljutni a vízig. Önkéntesek kísérik és segítik a fogyatékkal élőket a strand egész területén.

A strand üzemeltetése azonban sokba kerül, és a Gonzága Szent Lajos – A Szeretet Műve elnevezésű egyesület időnként küszködve tartja fönn ezt a partszakaszt, amelyet ők tisztítottak meg a szeméttől, hogy azok is élvezhessék, akik máshol nem tudnának strandolni.

A környékbeliek által speciális strandnak nevezett fürdőhely 2012-ben létesült, amikor a focenei plébános, a Gonzága Szent Lajos egyesület és néhány önkéntes a Karitász közreműködésével elhatározta, hogy megtisztítja az elhagyatott partszakaszt a papírszeméttől és üvegdaraboktól, hogy ott egy mindenki előtt nyitott strandot hozzanak létre.

Nem akarták, hogy a hely egy gettó legyen, ezért a strandot bárki látogathatja, a vendégek 90 százalékának nincsenek is mozgásszervi problémái, az általuk kifizetett belépődíjat visszaforgatják a projektbe. Az akadálymentes strandon az Olasz Paralimpiai Úszószövetség orvosi ellátást biztosít a fürdőzőknek, szakorvosok és erre kiképzett úszómesterek várják a mozgássérülteket.

Ferenc pápa adományát főalamizsnása, Konrad Krajewski érsek juttatta el az érintettekhez. A La Madonnina-strand eddig hatezer fürdővendéget fogadott. (via MTI)