Ebben az évben is dél-európai ország büszkélkedhet a legtöbb, kiváló környezeti minősítésű stranddal a világon. Taroltak a spanyol strandok: júniustól közel 580 tengerparti fürdőhelyen loboghat a minőséget jelző kék zászló.

Hirdetés

Spanyolország  négy évtizede őrzi töretlenül vezető helyét az Európai Környezetvédelmi Nevelésért Szövetség évente elkészített listáján. Az idén Spanyolországot sorrendben Görögország, Franciaország, Törökország és Portugália követi. A több mint nyolcezer kilométeres partvonallal rendelkező Spanyolországban a kék zászlós strandok összesen 504 kilométert tesznek ki. A legtöbb kék zászlós strand a valenciai régióban, a Földközi-tenger partján található.

A strandok minősítésekor figyelembe veszik a víz minőségét, a part tisztaságát, rendezettségét, felszereltségét és megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára, valamint, hogy van-e vízimentő és egészségügyi szolgáltatás. A világelsőség ellenére az idén héttel kevesebb strandon látható majd a kék zászló, a szakemberek szerint ez a követelményrendszer folyamatos szigorításával magyarázható, így például a vízimentők jelenlétére vagy a vízminőségre vonatkozó szabályok változásával. A strandokon kívül Spanyolországban 105 kikötő is megkapta a kiváló értékelést.

Özönlöttek a turisták Spanyolországba

A spanyolok egy másik összesítés szerint is elvitték a pálmát. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint 2015-ben Spanyolország volt a legnépszerűbb a turisták közében az Európai Unióban. Tavalyelőtt csaknem 270 millió vendégéjszakát töltöttek külföldi utazók az országban. A spanyolok ezzel megelőzték Olaszországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot is. Az idén turisztikai rekordévre számító Görögország 78,2 millió vendégéjszakával Németország mögött a hetedik helyre került a rangsorban. (via MTI)