Egy élő terepasztalon gyalogolni jó, kicsit olyan, mintha az ember felülről nézné a tájat. Izgalmas játék beazonosítani, mikor, hol járunk. Jakabszálláson található Kis-Magyarország, amely egy 93 ezer négyzetméteres botanikus kert, ahol a Dunában, a Tiszában, a Körösökben ugyanúgy folyik a víz, mint a valóságban.

Hirdetés

Pécstől Tokajig 5 perc séta

Egyetlen lépés és már az országhatáron belül találjuk magunkat. Ha a déli határon kezdjük a túrát, nehéz eldönteni, hogy merre induljunk. Látjuk a Balaton-formájú kistó vízét, a kert közepén folyó Dunát, a távolabb kanyargó Tisza vonalát, a Tokajt jelképező szőlőprést, és a terület közepén álló tanyaházat. Miután Magyarkert az ország 1:1000-hez arányú kicsinyített mása, egyetlen lépéssel kb. egy kilométert teszünk meg a tájon. Természeti környezetre készüljünk, ne makettek sorára: itt nincs kicsinyített dóm Szegednél, miniparlament Budapestnél, vagy TV-torony makett Pécsnél. Viszont gyönyörűen kiemelkednek a tájból a középhegységek, az egyes tájegységeket pedig látványosan szabdalják fel az élő folyók.

Három óra alatt töltődik fel a Duna

Az élő terepasztalon végigsétálhatunk a nagyobb folyók mentén, Budapestnél pedig csak egy apró lépés, hogy beugorjunk a Margitszigetre. A kert vízrendszere minden reggel életre kel, a kulisszák mögött számtalan szivattyú dolgozik, hogy folyamatosan csorogjon a víz a medrekben. Nagyjából három órába telik, amíg a Duna teljesen feltöltődik. A Balaton látványa pedig olyan, mint amikor repülőről nézzük a magyar tengert. Innen csak két perc séta a Fertő-tó, a mosoni Duna-ág, vagy a Velencei-tó.

Tóthné Szalontai Tünde, a terület vezetője videóriportunkban arról is mesél, mit keres a térkép közepén egy gyönyörűen felújított tanyaház, és mi a története az előtte álló eperfának.

Örökbe fogadható településtáblák

Magyarkertben az elmúlt hónapokban elkészítették az összes hazai település névtábláját, amelyeket önkormányzatok és magánszemélyek egyaránt örökbe fogadhatnak. Két megyében, Baranyában és Bács-Kiskunban pedig már ki is mérték a falvak, városok pontos helyét, sőt több kőtáblát már el le is raktak a 93 ezer négyzetméteres területen.

Jakabszálláson nemcsak az élő térképen barangolhatunk, ha elhagyjuk egy kicsit az országhatárt, bepillanthatunk Hunfalvára vagy akár a Csodaerdőbe is, ahol az egyik fenyő egy különleges koszorút növesztett még évekkel ezelőtt. Vannak, akik ide járnak meditálni, de akadnak olyan látogatók, akik itt fogalmazzák meg kéréseiket, kívánságaikat is – tette hozzá Tóthné Szalontai Tünde.

A térkép körül számtalan magaslati pont található, ahonnan az egész Magyarkertet megfigyelhetjük. Itt épült meg egyébként az Alföld legmagasabb szánkódombja is, amely télen kifejezetten népszerű célpont a kirándulók körében.