A népszerű horvát szigeteken elkezdték bírságolni azokat a turistákat, akik éjszakánként mata részegen randalíroznak az utcákon. A helyiek szerint a legtöbb gond a német és a brit vendégekkel van. Hvar polgármestere közben turisztikai öngyilkosságot emleget.

Hirdetés

„Spórolj a pénzeddel, élvezd inkább Hvart!”

Hvaron a nyári hónapokban folyamatosan teltház van, egymás után érkeznek a turisták a buliszigetre. Júliusban jelentek meg azok a táblák, amelyekkel az önkormányzat megpróbálja valamennyire féken tartani a randalírozó vendégeket, akik időnként szinte háborús állapotokat hagynak maguk mögött az utcákon. Ha valaki közterületen fogyaszt alkoholt, akár 700 eurós bírságra is számíthat az önkormányzat rendelete értelmében. 600 eurót kell fizetnie annak, aki fürdőruhában vagy bikiniben sétál végig az óváros utcáin, 500-at pedig annak, aki hiányos öltözetben jelenik meg a centrum forgatagában.

Hvar új polgármestere, Rikardo Novak pár héttel ezelőtt turisztikai öngyilkosságként jellemezte az egymást érő bulikat, szerinte ez rengeteg embert elriaszt. Azt mondta: az áldatlan állapotok annak köszönhetők, hogy egy reklámfilm világszínvonalú bulihelyként mutatta be a horvát szigetet. Egyelőre még nincsenek adatok arról, hány turistát bírságoltak meg ebben a szezonban, de a helyzetmegoldásnak van egy szelídebb vonala is. Több táblán azt javasolják a turistáknak, hogy spóroljanak a pénzükkel, én inkább élvezzék a szigetet adottságait!

Pagon bocsánatot kért az egyik polgármester

Lassan tarthatatlan állapotokról panaszkodnak a helyiek Novaljában is, ami a horvát Ibizaként került fel a turisztikai térképekre. Rengeteg szórakozóhely működik a területen, ahol éjjel-nappal tartanak a bulik, kifejezetten a fiatalokra specializálódott szálláshelyek nyíltak, és bulihajók is járják a tengert a sziget közelében. A város lakói és a nyaralótulajdonosok ráuntak az éjszakai hőzöngésre, az utcai hányásokra és pisilésekre, és arra, hogy a turisták egy része – élen a brit fiatalokkal – tör-zúz a tereken.

A szigeten minden eddiginél több rendőr és biztonsági őr teljesít szolgálatot, de egyelőre nem csitulnak a kedélyek. A polgármester pár héttel ezelőtt levelet írt a sziget lakóinak, amiben a türelmüket és bocsánatukat kérte, és ígértet tett arra: mindent megtesz annak érdekében, hogy a város egy nyugodt üdülőhely legyen.

Hirdetés

Beintenének a spanyolok is a részeg turistáknak

Több spanyol régióban szintén nehezen viselik a részeg vendégek éjszakai ámokfutását, 2015-ben Barcelonában a helyzet addig fajult, hogy a városlakók tüntetést szerveztek a város frekventált pontjain. Azt skandálták és tábláikra is azt írták több nyelven, hogy „Részeg turisták, menjetek haza!” A Baleár-szigetek kormányzata már eddig is igyekezett szigorításokat bevezetni, nagy szám volt két évvel ezelőtt, amikor – kísérleti jelleggel – brit rendőrök is járőröztek Menorcán. A városok egy része szintén megtiltotta az éjszakai alkoholárusítást, de ez nem sok eredményt hozott.

A Baleár-szigetek most azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság szigorítsa az Ibizára, Mallorcára és Menorcára tartó járatokon az alkoholos italok eladását. Sok turista ugyanis már olyan piásan tántorog le a gépekről, hogy a terminálon azt sem tudja, hová érkezett meg. Emellett rendszeresek a balhék is, a járőröknek folyamatosan intézkedniük kell. A szigetek kormánya örülne annak is, ha a szállodák all-inclusive szolgáltatásában valamilyen formában korlátozva lenne az alkoholfogyasztás. Az elfajult bulik a helyiek szerint rombolják a térség hírnevét. A Balerári-szigetek egyébként Spanyolország legkedveltebb üdülőhelyének számítanak, tavaly 12 millió turista fordult meg itt.

Tiltanak az olaszok is

Olaszországban régi hagyománya van a speciális turisztikai szabályoknak: a történelmi városokban, Velencében, Padovában, Sienaban bizonyos szempontból dress-code-okat határoznak meg, nem lehet akármiben megjelenni az utcákon, a hiányos öltözetért pedig bírság jár. A tiltások között azért akadnak egészen meglepőek is: Caprin például szigorúan tilos klumpában gyalogolni, mert a papucs kopogása zavarja a helyieket, több helyen pedig csak ülni lehet a köztéri padokon, a fekvést azonnal megtorolják a közterület-felügyelők. Itáliában tavaly a hatóságok több strandon kipécézték a kifejezetten bunkó turistákat, akik napernyőkkel, törülközőkkel, nyugágyakkal igyekeztek maguknak helyet foglalni az éjszaka leple alatt a népszerű fürdőhelyeken.