Hatalmas erővel tombolt szeptember elején az Irma hurrikán a karibi térségben, amit minden idők egyik legerősebb hurrikánjaként emlegetnek a kutatók. Nem ez volt az egyetlen vihar, ami lecsapott a térségre. A hurrikánok ebben a szezonban óriási pusztítást végeztek a karibi szigeteken, valamint az Egyesült Államok déli részén. Van olyan sziget, ahová még most sem tért vissza az élet. Teljesen elnéptelenedett. Az egyik ilyen az aprócska Barbuda.

Hirdetés

Irma után

Horrorfilm szereplői voltak

„Az egész olyan volt, mintha egy horrorfilmet látnának élőben” – magyarázta korábban egy barbudai nő. Autók röpködtek a fejük fölött, a hurrikán konténereket csapott a házak falának, egyben repültek le a tetők az épületekről. „A kis szigetünk olyan lett, mintha egy bombát dobtak volna a közepébe” – fogalmazott az egyik, Barbudán forgatott dokumentumfilm szereplője. „Ijesztő volt, ahogy az ablakokat és az ajtókat elvitte a szél, csak néztük, ahogy a hullámok betörnek az épületekbe” – mondta egy másik helybéli.

Irma lakatlanná tette Barbudát

Több karibi sziget felett átvonult a hurrikán szeme is, ezért volt olyan hatalmas a pusztítás. Az épületeknek esélyük sem volt, hogy kibírják a 300 km/órás széllökéseket. Az apró szigetország, Antigua és Barbuda egyik fele, Barbuda szigete 300 éve most először teljesen elnéptelenedett és ez várhatóan jó néhány hónapig még így is marad. Guston Brown miniszterelnök korábban azt mondta: országa sokkal rosszabb helyzetben van, mint a környező karibi szigetek bármelyike.

Úgy fogalmazott: a térségben lévő szigetek tengerentúli területnek minősülnek, az anyaországok – Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia – jelentős segítséget nyújtottak az egykori gyarmatoknak, sok lakót Európába evakuáltak. Antigua és Barbuda viszont független, így ide kevesebb támogatás érkezett, és a rendelkezésre álló erőforrások is korlátozottak. Antigua államformája szövetségi alkotmányos monarchia. Az uralkodó hivatalosan II. Erzsébet, ő nevezi ki a főkormányzót, de a terület független, nem minősül külbirtoknak.

Zajlik az újjáépítés

Van, ahol még nincs áram

Egy nyugalmazott mérnök azt nyilatkozta: reményei szerint egy év alatt helyreállítható az épületek többsége, de ez nagyban függ a rendelkezésre álló erőforrásoktól is. A szigeten nem csak az épületek mentek tönkre, hanem a vállalkozók, szolgáltatók is lehetetlen helyzetbe kerültek, szinte az összes halászhajót összetörte a vihar.

Mindössze néhány ház vészelte át Irma tombolását. A vihar után a helyieket a szomszédos szigetre telepítették át, vagy családoknál, vagy befogadóállomásokon és sportcsarnokokban helyezték el őket. Barbuda egy részén még két hónappal a vihar után sem sikerült helyreállítani az elektromos hálózatot.

Robert De Niro is segít

Civil szervezek, alapítványok indítottak programot Barbuda újjáépítésért, amelyet például Robert De Niro is támogat. Az amerikai színész ugyanis több szállal kötődik a szigethez. Régóta jár oda, pár évvel ezelőtt pedig úgy határozott, hogy egy szállodát épít Barbudán. Mint mondta: fontosnak tartja, hogy részt vegyen az újjáépítésben, és szeretné, ha az itteni közösség a jövőben erősebb lenne, mint valaha. Hozzátette: rengeteg munka van még hátra, de Barbuda hamarosan talpra fog állni.

Irma előtt

Karibi gyöngyszem, ami a pénzmosás fellegvára volt

1940-ben Nagy-Britannia Antigua egy részét 99 évre bérbe adta az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy katonai támaszpontként használja. 1967-től Nagy-Britannia társult állama volt. A függetlenséget 1981-ben mondták ki. Az állam ugyanekkor csatlakozott a Nemzetközösséghez. Területe nagyjából 400 négyzetkilométer, lakosainak száma alig éri el a 90 ezret.

Gazdasága a szolgáltatásokra épül, amelyben a turizmus adja az állások és a bevételek legnagyobb részét. Nemcsak turista- hanem adóparadicsom is volt. A hurrikánok már korábban is jelentős károkat okoztak a szigetállamnak, 1995 óta többször elpusztult az infrastruktúra, ez pedig hatással volt a turizmusra is.

Antigua és Barbuda a Karib-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik, az ún. Szélcsendes szigetek közé sorolják. Három szigetből áll, ebből a legkisebb eddig is lakatatlan volt. Antiguat Kolombusz fedezte fel.

A még csak kezdetleges pénzügyi szektor fejlődése rohamosan lelassult 1999-ben, amikor az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciókat vezetett be Antigua és Barbudával szemben, ugyanis a szigetországban kezelhetetlenné vált a pénzmosás. A kormány erőfeszítéseket tett a külföldi követelések teljesítésére annak érdekében, hogy a szankciókat felfüggesszék. Az Irma hurrikán után, ha lassan is, de folyamatosan érkezik a segítség Barbudára, ahová – a szakemberek szerint – néhány hónap múlva az első családok visszatérhetnek otthonukba.

Nő a klímamenekültek száma szerte a világon

Évente 25 millióan kényszerülnek elmenekülni otthonukból az éghajlat változása miatt, a klímamenekültek száma így nagyságrendekkel meghaladja a háborús menekültekét – figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a bonni nemzetközi klímavédelmi konferencián. Kubában például csak az idei hurrikánszezonban 1,7 millió embernek kellett elhagynia az otthonát, ami a teljes lakosság 15 százaléka. A Dominikai Köztársaságban 50 ezren menekültek el. A klímaváltozás jellemzően a fejlődő országok lakóit teszi földönfutóvá. A leginkább veszélyeztetett országok listáján az első helyén Kína áll, utána a Fülöp-szigetek következik. A 2015-ben elfogadott Párizsi Megállapodás legfőbb célkitűzése, hogy 2 Celsius-fok alatt legyen a globális éves átlaghőmérséklet emelkedése az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében az egyezmény részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. (via MTI)