50 év alatt megnégyszereződött a holt övezetek nagysága az óceánokban. Az oxigénhiányos part menti területek kiterjedése pedig a tízszeresére nőtt a múlt század közepe óta. Aggasztó trendekre hívta fel a figyelmet egy nemzetközi kutatócsoport a Science folyóiratban.

Nagyobb a baj, mint hitték

A folyamat feltartóztatásához a globális felmelegedés és a tápanyagszennyezés megfékezésére, a sebezhető tengeri fajok védelmére van szükség. Az oxigén pedig elengedhetetlen az óceánok életéhez. Ez az első olyan tanulmány, amelyben átfogóan áttekintették az okokat, a következményeket és a megoldási lehetőségeket az oxigénhiányra. A kutatók megállapították, hogy a tengerek oxigéntartalmának csökkenése egyre súlyosbodó és az eddig véltnél sokkal összetettebb problémát jelent.

Mit jelent a holt övezet?

A földi oxigén mintegy fele az óceánokból származik. A klímaváltozás és a vízszennyezés együttesen nagyban növeli a holt övezetek számát és méretét mind a nyílt óceánokon, mind a part menti vizekben, ahol az oxigén túlságosan alacsony a tengeri élethez. A már ismert holt övezetekben, mint a Mexikói-öböl, az oxigénszint annyira alacsony, hogy az állatok megfulladnak, elpusztulnak. Mivel a halak elkerülik az ilyen térségeket, élőhelyük csökken, ezáltal sebezhetőbbé válnak a ragadozók és a halászat által.

Kéjgáz a felszín alatt

A probléma túlnő a holt térségeken, már egy kisebb oxigénhiány is hatással van az állatok növekedésére, akadályozza szaporodásukat, betegségeket okoz, sőt pusztulásukhoz vezet. Az oxigénhiány veszélyes anyagok, mint a kéjgáz felszabadulását eredményezi, ez az üvegházhatású gáz háromszázszor erősebb, mint a szén-dioxid és a hidrogén-szulfát – emelte ki a tudóscsoport.

A klímaváltozás a ludas

A holt övezetek kialakulásának a fő oka a nyílt óceánon a klímaváltozás. Az egyre melegedő felszíni vizek akadályozzák, hogy az oxigén a víztömeg belsejébe jusson. Ráadásul az óceánok is melegszenek, kevesebb oxigént tartalmaznak. A part menti vizekben a szárazföldről érkező szennyezés algavirágzást okoz, ami elfojtja az oxigént, amikor az algák elpusztulnak és lebomlanak. (via MTI)