1200 lemészárolt bálna és 500 elpusztult delfin – nagyjából ez a mérlege a tavalyi hagyományos bálnaölésnek a Feröer-szigeteken, amikor a vértől vörössé válnak a kikötők. Minden évben óriási nemzetközi vitát vált ki az évezredes hagyomány. A szigetek ugyanakkor egy kedves kezdeményezéssel lopta be magát a turisták szívébe az elmúlt években, amikor birkák segítségével fotózták végig a területet.

Bálnagyilok: minden évben áll a bál

Állat- és természetvédők régóta kongatják a vészharangokat a barbár hagyomány miatt, amikor a halászok a sekély vizekbe terelik a bálnákat, gömbölyű fejű delfineket, majd ott a férfiak méretes késekkel átvágják a vergődő állatok gerincét. Aktivisták rendszerint a kikötőkben is tiltakoznak, és követelik a nagy múltú esemény beszüntetését. A feröeri kormányzat azonban azzal érvel, hogy olyan hagyományról van szó, amit már a vikingek is űztek, ugyanakkor lehetőségük van egy jogi kiskapu kihasználására is. A hivatalos védekezésben az is szerepel, hogy egyik faj sem veszélyeztetett, és hogy évente a populáció csupán 1 százalékával végeznek. Az elmúlt évben is állatvédő aktivisták nézték végig és dokumentálták a véres hagyományőrzést a feröeri partokon.

Grindadráp – így nevezik a rituális vadászatot, aminek hagyománya az első telepesek érkezésre vezethető vissza és akkoriban a túlélést biztosította a helyieknek a zord téli körülmények között. A zsákmányból mindenki azonos mértékben részesült.

Bár a XX. század eleje óta viszonylag szigorú helyi törvényekkel szabályozzák a vadászatot, a kontinensről nézve az esemény így is eléggé brutális. Az utóbbi években többször előfordult, hogy a tiltakozók e-mailek ezreivel árasztották el a feröeri kormányzatot.

A szigetek turisztikai hivatala a honlapján nem reklámozza a véres hagyományt. Ajánlják viszont a túrázást helyi vezetővel, a madármegfigyelést, a kerékpározást, a búvárkodást, a helikoptertúrákat, de arra is van lehetőség, hogy a vendég halászhajók személyzetéhez csatlakozzon. Ebben a menüpontban sem esik szó a bálnagyilkolásról, csupán kiemelik, hogy a halászat és a fagyasztott halak exportja adja a szigetek GDP-jének 20 százalékát. Az elmúlt években a dán korona alá tartozó autonóm régió nemcsak a bálnák és a cetek miatt szerepelt a hírekben, hanem a birkák miatt is.

Street view előtt volt a Sheep view

A haszonállatokat vetették be arra a feladatra, hogy részletes panorámaképek készüljenek a lélegzetelállító tájról. A turisztikai hivatal régóta dolgozott azon, hogy a szigetek végre bekerüljenek a Google Street view alkalmazásába, azonban a világcég csak nem akarta Feröerre küldeni a speciális kamerás autóit.

A 18 szigetből mindössze egyetlen lakatlan, alig 50 ezren élnek itt. Jelentős a halászat és a halfeldolgozás, illetve a juhtenyésztés és a gyapjúfeldolgozás, 50 ezer lakóra több, mint 80 ezer birka jut. A harmadik nagy bevételi forrás pedig a turizmus. Egyébként európai viszonylatban meglehetősen drága hely. 

Duritának, az egyik idegenforgalmi szakembernek kézenfekvő volt a megoldás, hogy a birkák segítségével mutatják meg a Googlenek, hogy mit hagy ki. Úgy döntöttek, nem várnak tovább a fotós autóra, más módon fogják végigfényképezni a szigeteket. Keresett egy informatikust és egy fiatal juhászt. Kiválasztottak öt birkát, az állatok hátára pedig egy speciális hám segítségével 360 fokos kamerákat szereltek. Miközben a birkák legeltek, a hátukon lévő gépek folyamatosan fotózták a tájat.

Az elképzelés az volt, hogy az így készült panorámaképeket folyamatosan feltöltik majd a Sheep view adatbázisába. Az akcióval azt is szerették volna elérni, hogy az óriáscég felfigyeljen a szigetcsoportra, és valamikor a jövőben feltérképezze a területet. Az akció részben sikeres volt: ugyan a birkákat nem sikerült rábírni arra, hogy mindenütt legeljenek, viszont a világcég értékelte az erőfeszítéseket és munkatársát egy évvel ezelőtt elküldte a szigetekre.

A sheep's-view tour of the Faroe Islands

The Faroe Islands are so remote that Google street view hasn't mapped them yet. So they did it themselves -- with sheep. http://cnn.it/29LkBos

Uverejnil používateľ CNN International Štvrtok 14. júla 2016

Mivel a fotózásban közreműködő birkák – érthető módon – nem voltak hajlandók az utak mentén felvételeket készíteni, hanem arra legeltek, amerre kedvül volt, így a speciális kamerás autóval alaposan bejárták a nem túl sűrű feröeri úthálózatot. Ezzel azonban még nem sikerült minden olyan helyet lefényképezni, amit szerettek volna.

Úgy döntöttek, hogy tovább bővítik a programot: önkénteseket is bevontak, hogy fotózzák a lakhelyüket. Volt, aki lóhátról, bicikliről készített képeket, de előfordult, hogy a speciális kamerákat kajakra és talicskára is felszerelték.

Az utómunka és a fotók feldolgozása nem régiben ért véget, a turisztikai hivatal az elmúlt év végén jelentette ezt be a honlapján, megköszönve minden résztvevő segítségét. Az Atlanti-óceánból kiemelkedő szigetek legtöbb része most már a népszerű alkalmazáson is megtekinthető.

Turisztikai szakemberek szerint egyébként a Street view fontos tényező lett a nemzetközi turizmusban azzal, hogy az utazók jó előre, virtuálisan bejárhatják a kiválasztott területeket, vagy azokat a városokat, ahová a jövőben készülnek.