Fotó: Nathaniel Parish Flannery

Az avokádó legalább olyan jó üzlet, mint a marihuána: Mexikóban már a gyümölcsösöket is fegyveres őrök védik a bűnbandáktól. Farmerek életveszélyben a zöld arany miatt.

Csőre töltött szüret

Jó ideje fagyos hangulatban zajlik az avokádóbetakarítás Mexikó egyik legnagyobb ültetvényén. A farmerek mellett gépfegyveres őrök figyelik a környéket, megpróbálják távol tartani az emberrabló bűnbandákat. Ugyanis egyre nagyobb üzlet az avokádó a latin-amerikai országban. Nemcsak a termelőknek, hanem a drogkereskedőknek is. A meggazdagodott gazdák és családtagjaik közül bárkit elrabolhatnak, hogy aztán sok százezer dolláros váltságdíjat kérjenek érte. Nem véletlenül nevezik az avokádót zöld aranynak errefelé.

Kemény meló

Az egyik vezető avokádótermelő vállalat igazgatója azt nyilatkozta, hogy évente 300 ezer tonnára tehető az a mennyiség, amit az Egyesült Államokba exportálnak: közel 20 szállítmányozó és forgalmazó céggel állnak kapcsolatban. Hozzátette: komoly kihívást jelent a klímaváltozás okozta hőmérséklet emelkedés, a korábbinál jóval többet kell öntözni az ültetvényeket, hogy ne legyen probléma a minőséggel, és megakadályozzák a gyümölcsfák kiszáradását.

A legnagyobb avokádótermelő régióban dolgozó egyik farmer úgy fogalmazott: az elmúlt 4 évtizedben jelentősen megváltoztak a körülmények, egyértelműen érezhető a klímaváltozás hatása. Több program indult az utóbbi időszakban, melyek az öntözőrendszerek telepítését segítették, emellett igyekeznek a csapadékvizet is hatalmas tárolókban összegyűjteni.

Hatalmas mennyiséget exportálnak az Egyesült Államokba

„Avocados from Mexico!” A tavalyi Superbowl idején, főműsoridőben is futottak a gyümölcsöt népszerűsítő reklámok, amikor 30 másodpercet 5 millió dollárért értékesítettek a reklámcégek.

Az USÁ-ban egyre nő a kereslet a mexikói avokádó iránt. A latin-amerikai ország 2016-ban 1,6 milliárd dollár értékben adott el avokádót az Egyesült Államoknak, a korábbi többszörösét. Bő tíz évvel ezelőtt az export még csak 60 millió dollár körül volt.

Egy termelő azt nyilatkozta: minden egyes gyümölcs a fán olyan, mintha dollárok lógnának rajta. Nem véletlen, hogy az avokádó ma már a zöld arany. Hozzátette: minden egyes dollár, amit az ültetvényre fordít, háromszorosan térül meg. Ugyanakkor azt is elismeri: egyre nehezebben tudnak lépést tartani a növekvő kereslettel. Több régióban áttértek az ipari termesztési technológiákra, ami azt is maga után vonta, hogy jóval több vegyszert használnak az ültetvényeken, ez pedig már nem egyszer okozott tömeges mérgezéseket a helyi lakosság körében.

Emberrablás a gyümölcsfák alatt

A kartellek és a drogkereskedők által kirobbantott összecsapások eddig sem voltak ritkák Mexikóban. A bűnbandáknak is feltűnt, hogy az avokádó legalább olyan jó üzlet, mint a marihuána. Így az utóbbi időben már az avokádó miatt is voltak konfliktusok. De nem ez az egyetlen probléma.

Az ültetvények környékéről számtalan emberrablást jelentenek. Tancítaro környékén nőket és gyerekeket is elvisznek a kartellek és váltságdíjat követelnek értük. A bűnözők tisztában vannak azzal, hogy a térségben jelenleg az avokádótermelők keresnek a legjobban. Így most már a földeket és az ott dolgozókat is védeni kell. Saját fegyveres őrjáratot hoztak létre, de ez sem garancia a biztonságra.

Fotó: Nathaniel Parish Flannery

Saját hadsereget toboroztak az avokádósok

A helyiek szerint Tancítaro megváltozott az elmúlt években. Amikor zajlik a betakarítás, a munkásokat és a vállalkozók családtagjait mindenütt golyóálló mellényes, rohamsisakos fegyveresek védik.

Alapvetően nem hivatásos állományról, vagy rendőrökről, katonákról van szó, hanem részben zsoldosokról, részben a környékbeliekből verbuvált csapatokról. Akad olyan nő is, aki egyik nap az ültetvényét gondozza, a másikon járőrözni indul – ahogy errefelé mondják – az „avokádórendőrséggel”. Persze a helyi hatóságok is a védvonal fontos részét képezik.

A bevezető utak mellett őrtornyokat emeltek, ahonnan szintén gépfegyveres őrszemek figyelik a környéket és rádión riadóztatnak, ha bármi gyanúsat észlelnek. Kicsit olyan ez mint a polgárőrség, csak a helyi viszonyokhoz alakított, durvább változata. A termelők szerint nem tehetnek mást, meg kell védeniük magukat.

A BBC nem régiben bemutatott riportja szerint akad olyan farmer, akit már kétszer raboltak el a bűnbandák, de arra is volt példa, hogy egy kisgyerek szabadon engedéséért 1 millió dollárt követelt az egyik helyi klán.