Közeleg a Föld Órája, melynek üzenete megújult: a kezdeményezés fókuszában idén a természeti értékek megőrzése és a fenntartható élet áll. Március 24-én este idén is lekapcsolják Budapest mintegy 260 épületének és objektumának díszvilágítását.

Szombaton kihunynak a fények

Számos település mellett Budapest ismét sötétbe borul a Föld Órája alkalmából: március 24-én 20:30-kor a többi között olyan épületek és objektumok díszvilágítását kapcsolják le, mint a Parlament, a Citadella, az Andrássy út, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, a Budai Vár, a Mátyás templom és a Halászbástya, a Hősök tere, a Vajdahunyad vár, valamint az összes budapesti híd. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétül, így érdemes lesz a városban tartózkodni, és megcsodálni, ahogy elalszanak a fények.

Az ausztrálok kezdték

Az ötlet Sydneyből származik. 2007-ben először ott hirdették meg a programot, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okozta problémákra, és arra, hogy bárki tehet a klímaváltozás ellen. Az első Föld órája is óriási sikert hozott. Az ausztrál áramszolgáltató adatai szerint abban a 60 percben több mint 10 százalékkal csökkent Sydney energiafogyasztása.

A program hamar világméretű lett, 2016-ban pedig rekordot döntött. 172 országból 2,2 milliárd ember csatlakozott, akkor ez lett a világ legnagyobb önkéntes akciója. Tavaly több mint 12 ezer jól ismert épület és látnivaló díszkivilágítását kapcsolták le egy órára, ezzel is hangsúlyozva az energiatakarékosság fontosságát.

Idén is lehet csatlakozni a Föld órájához magánszemélyként, vállalatként, önkormányzatként és intézményként egyaránt: a foldoraja.hu weboldalon már gyűlnek a regisztrálók, ide bárki feltöltheti saját kezdeményezését. A WWF Magyarország arra buzdít mindenkit, hogy valódi tettekkel is járuljon hozzá a mozgalomhoz annak érdekében, hogy a Föld a következő generációk számára is megőrizhesse természeti kincseit.

Sok helyen továbbléptek

A Föld órája apropóján számtalan kezdeményezés indult szerte a világon. Bolíviában 2700 hektáros erdőtelepítés történt, Görögországban egy szénerőmű megnyitása ellen gyűjtöttek aláírásokat, Indiában 15 ezer iskolában indultak környezeti nevelési programok, de volt, ahol a védett fajok kereskedelme ellen léptek fel.

Minden ország arra használja fel a Föld óráját, ami neki a legfontosabb. Spanyolországban pár évvel ezelőtt a jogalkotási hátteret igyekeztek klímabaráttá tenni, míg Anglia és Finnország a fenntartható mezőgazdaságra keresett megoldásokat.

„Kapcsolódj a Földhöz!”

Ez a Föld Órája új üzenete. Idén az egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől ugyanis a fókuszban a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll, hiszen ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és egyúttal bolygónk megóvását – írta közleményében a WWF Magyarország. A szervezet egy négylépéses kihívást indított, az utolsóról éppen most rántották le a leplet. Ebben arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz.

Az első kihívás során arra buzdítottak mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként azt kérték, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, ezzel is védve erdőinket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalták, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, ezáltal csökkentik a műanyaghulladék keletkezését.