Éjjel-nappal hömölygő tömeg az utcákon, zajos terek, kígyózó sorok a nevezetességeknél egekbe szökött ingatlanárak. Sok szigeten és nagyvárosban okoz gondot a egyre növekvő turizmus. Van, ahol áremeléssel, másutt korlátozással igyekeznek fellépni a kezelhetetlen helyzet ellen. Az „overtourism” problémájával már a Turisztikai Világszervezet is aktívan foglalkozik.

A Föld hatalmas, a turisták többsége mégis viszonylag kevés helyen zsúfolódik össze. Az utóbbi években több európai városban nyáron már kénytelenek voltak kitenni a megtelt táblát. A probléma többrétű, nem csupán arról van szó, hogy sokszor elviselhetetlen a tömeg. De vajon milyen megoldások léteznek a helyzet kezelésére? Hol, mivel próbálkoznak az önkormányzatok és a turisztikai szervezetek?

Mallorca lakossága segítségért kiált

Míg pár évvel ezelőtt még csak 9 millió turista látogatott a spanyol Baleár-szigetekre, addig számuk mostanra 14 millióra nőtt. Mallorca, Menorca és Ibiza kifejezetten népszerű a németek és a britek körében, Ibiza pedig világhírű bulihelynek számít régóta. Olyan sok a német vendég, hogy német nyelvű rádióadó is működik az üdülőhelyen.

A helyieknek azonban az utóbbi években úgy tűnik, elfogyott a türelmük: folyamatosan nő a feszültség a vendégek és a szigeteken élők között. Az autonóm kormány igyekszik korlátozásokat bevezetni, ennek ellenére rendszeresek a tömegturizmus elleni több ezer fős tüntetések.

A szigetek vezetése ingatlanfronton is lépett

Nyár óta van érvényben az a rendelet, amely megtiltja a lakások rövidtávú kiadását. Ha a kísérlet eredményes lesz, akkor a hírek szerint a többi, nagy turistaforgalmat bonyolító spanyol város is hasonló döntéseket készül hozni. A baleári adatok szerint a turistáknak – részben az Aribnb-n keresztül – kiadott magánlakások száma két év alatt megkétszereződött, és ahogy hiány alakult ki a hosszú távú bérleti piacon, úgy kezdtek elszállni a bérleti díjak is. Ez azt jelenti, hogy 40 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A rendelet nem vonatkozik a Palma centrumától távolabb eső családi házakra.

Palma polgármestere úgy fogalmazott: meg kell akadályozniuk, hogy a helyiek a magas bérleti díjak miatt ne tudjanak a városban lakni. Az érintett lakástulajdonosokat pedig határozottan arra kérte, tartsák be az új előírásokat. Korábban Barcelonához hasonlóan Palma vezetése betiltotta a nem bejelentett szállások reklámozását is.

Az, hogy egy 1 millió lakosú szigetre 14 millió turista özönlik évente, egészen egyszerűen nem fenntartható – nyilatkozta az egyik spanyol tévében a demonstráció egyik szervezője, aki szerint szó sincs turizmus fóbiáról, de a népszerűség miatt az ingatlanárak úgy az egekbe szöktek, hogy a helyieknek esélyük sincs lakást vásárolni Palman.

A politikusok azzal érvelnek: a növekvő turizmus komoly gazdasági bevételeket hoz a szigetnek, a helyiek ebből azonban nem sokat érzékelnek – magyarázta egy baleári férfi, aki szerint egészen egyszerűen rossz a sziget gazdasági modellje. Többen azt mondták a spanyol tévé riporterének, hogy baleáriként gyakorlatilag lehetetlen lakást bérelni a szigeten, annyira felmentek az árak. Egy átlag baleári 1000 eurót keres, ebből pedig képtelenség fenntartani egy palmai lakást.

Inni már nem lehet akárhol és akármikor

Palma pár évvel ezelőtt büntetni kezdte azokat a turistákat, akik nagy mennyiségű alkohollal mentek a strandra. 3-400 eurós bírságot kapnak a részeg strandolók, és tilos üveges kiszerelésben alkoholt vinni a tengerparta. Emellett több helyen megtiltották az éjszakai alkoholárusítást is, ez azonban nem sok eredményt hozott. A Baleár-szigetek kormányzata tavaly azt szerette volna elérni, hogy az Európai Bizottság szigorítsa az Ibizára, Mallorcára és Menorcára tartó repülőjáratokon az alkoholos italok eladását.

Sok turista ugyanis már olyan részegen tántorog le a gépekről, hogy a terminálon azt sem tudja, hová érkezett meg. A szigetek kormánya örülne annak is, ha a szállodák all-inclusive szolgáltatásában valamilyen formában korlátozva lenne az alkoholfogyasztás. Az elfajult bulik a helyiek szerint rombolják a térség hírnevét.

Mi hozhat megoldást?

A növekvő turizmus okozta problémák és a hatalmas tömeg kezelése a Turisztikai Világszervezet több konferenciáján is téma volt. Szakemberek szerint szemmel látható, hogy az egyes országok és nagyvárosok turisztikai hivatalai egyre inkább próbálnak olyan szabályozásokhoz nyúlni, ami megnyugtatja a helyieket, de a gazdaságra sincsenek káros hatással. A berlini tanácskozáson elhangzott: a helyzetet záros határidőn belül kezelni kell, a turizmust pedig hatékony irányítás alá kell vonni, mivel a turisták jelentős része a nagyvárosokat veszi célba.

Úgy kell menedzselni a turizmus növekedését, hogy az fenntartható maradjon – fogalmazott korábban egy interjúban Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet előző elnöke. Hozzátette: szimpatizál azokkal a helyiekkel, akik az utóbbi időben hangot adtak elkeseredettségüknek, mert élhetetlenné vált lakóhelyük. Éppen ezért a világszerte keresik a megoldást a problémára. Az egyik ilyen a hatékony menedzsment lehet.

Noha a Föld hatalmas, a népszerű helyeken rengeteg turista gyűlik össze. Új adószabályokkal, megfelelő marketinggel, a szálláshelyek korlátozásával kezelhető a probléma, de sok helyen a gazdasági megfontolások mindezt felülírják – vélik a szakértők.

Európai gócpontok

Barcelonában már korábban betelt a pohár

A katalán nagyvárosban az utóbbi években gyakoriak voltak a turizmusellennes megmozdulások és tüntetések. Az egyik demonstráción például azt skandálták a városlakók, hogy „részeg turisták menjetek haza”. Arra is volt példa, hogy a tüntetők turistabuszokat tartóztattak fel.

A Sagrada Familiát minden évszakban ostromolják a turisták. Éppen ezért bevezettek egy online jegykiadó rendszert, ami meghatározza, hogy ki, mikor léphet be a világhírű templomba és meddig tartózkodhat odabent. Utóbbit igencsak szigorúan ellenőrzik. Hasonló rendszer működik már több madridi és malagai látnivaló esetében is.

Forgalmi löketet okoznak az úszó szállodák

A szállodahajókkal nemcsak Dubronvik, hanem Velence és több görög sziget is küzd. Santorinin például ezen a nyáron vezették be azt a szabályozást, hogy az úszó szállodák egyszerre csak 8000 ezer vendéget szállíthatnak a szigetre. Velencében pedig azt tervezik, hogy a következő három évben teljesen kitiltják az óriási szállodahajókat a lagúnákból. Környezetvédők régóta kongatják a vészharangokat amiatt, hogy a hatalmas hajók súlyos károkat okoznak az amúgy is süllyedő város területén, ráadásul az utasok sokszor ki sem szállnak, hiszen a legfelső fedélzetről különleges panoráma nyílik a történelmi városra, így aztán a vendéglátóhelyeken alig költenek.

Dubrovnik sem bírt nyaranta a turistaáradattal

A horvát város történelmi centrumában az utóbbi években számtalanszor alakultak ki kaotikus állapotok az ellenőrizetlenül áramló tömeg miatt. Az egyik turista azt nyilatkozta: ha valami ennyire gyönyörű, érthető, hogy ilyen sokan kíváncsiak rá. Az egyik francia tévécsatorna riportjában egy férfi úgy fogalmazott: kénytelen volt hajnali 5-kor bemenni, hogy néhány fotót tudjon készíteni a történelmi utcákról. A belvárosi lakók pedig hasonlóról panaszkodtak, mint Mallorcán.

Az emberek csak sétálgatnak, esznek és isznak, pedig rengeteg látnivalónk van – mondta egy galériatulajdonos, aki szerint minden nap két műszakban vannak nyitva, de előfordul, hogy egyetlen kuna bevételt sem sikerül termelniük, pedig naponta több tízezer ember fordul meg az óvárosban. A hatalmas tömeg miatt sokan költöztek ki a történelmi városmagból.

A város önkormányzata nem régiben öt kamerát telepített, melyek az óvárosba érkezőket számolják. Az új szabályozás értelmében egy időben legfeljebb 8000-ren lehetnek a történelmi falak között. Ha elérik ezt a számot, akkor korlátozások lépnek életbe, egy turista pedig négy órát tartózkodhat Dubrovnik centrumában. A polgármester hozzátette: újratárgyalták a hajós cégekkel kötött megállapodásokat is, hiszen amikor egyszerre két-három szállodahajó kötött ki nálik, akkora lett a tömeg, hogy az már kezelhetetlenné vált.