Rekordszámú, 1,1 millió érdeklődő kereste fel 2018-ban a berlini fal emlékhelyeit a német fővárosban. A Bernauer Straße-nál található látnivalónál az elmúlt tíz év alatt több mint nyolcmillió látogató fordult meg.A német főváros 1961 és 1989 közötti megosztottságának állít emléket a Bernauer Straße-nál található legfőbb emlékhely, ahol a berlini fal napjainkban is fennmaradt, eredeti darabjai tekinthetőek meg. A Berlini Fal Alapítvány által fenntartott emlékhelyekhez tartozik továbbá a marienfelde-i menekültközpont, a Günter Litfin emlékhely, amely nem más, mint egy egykori őrtorony, valamint 2018 novembere óta East Side Gallery is. Az utóbbi egy szabadtéri kiállítás a berlini fal leghosszabban fennmaradt részén, a világ számos országából származó művészek alkotásai láthatók itt.

Berlin, Berlini fal, Barnauer, Maurer, Németország
Berlin, Berlini fal, Barnauer, Maurer, Németország, turisták
A Bernauer Strasse az 50-es években…
Berlin, Berlini fal, Barnauer, Maurer, Németország
…és a 80-as évek elején

Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere hangsúlyozta, hogy a Berlini Fal Alapítványt rendkívül fontos partnernek tekintik az egykori NDK Német Szocialista Egységpárt (SED) diktatúrájának feldolgozásában.

Hozzátette, hogy 2019-ben 3,6 millió eurós támogatást biztosítanak az alapítvány feladatainak ellátásához Berlin tartományi, illetve szövetségi állami forrásokból. (via MTI)

Berlin, Berlini fal, Barnauer, Maurer, Németország, turisták