Kalózok hurcoltak el hat orosz tengerészt a nyugat-afrikai Guineai-öbölben. Korábban Afrika szarva és Szomália számított a legveszélyesebbnek, az utóbbi években azonban a kontinens nyugati részén tűntek fel a tengeri rablók.Váltságdíjban bíznak a kalózok

Pár nappal ezelőtt Benin térségében hat tengerészt, köztük a hajó kapitányát rabolták el a kalózok egy konténerhajó fedélzetéről. A tengerjárón összesen 26 tengerész tartózkodott a támadás idején: húsz orosz, két georgiai, és négy ukrán állampolgár.

A tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át Afrikában. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiknek általában megkímélik az életét, máskor a gazdag zsákmány reményében a hajók rakományára fáj a foguk.

2018-ban több mint 100 kalóztámadás történt

Tavaly októberben a Pomerania Sky teherhajó fedélzetéről hurcoltak el tizenegy tengerészt a tengeri rablók. A legénység tagjai, köztük nyolc lengyel tengerésszel decemberben nyerhették vissza szabadságukat. A kalózok a nigériai Onne kikötőjébe tartó hajóra 110 kilométerre a partok előtt csaptak le két motorcsónakkal. Az elmúlt évben több mint száz incidenst regisztráltak.

Miután a biztosítási díjak az egekbe szöktek, sok szállítmányozó cég úgy döntött, hogy veterán fegyveresekkel próbálja megóvni óceánjáróit. Ezen a videón az látható, ahogy a biztonságiak figyelmeztető lövésekkel igyekeznek megállítani a közeledő kalózokat.

kalóz, kalózok, kalóztámadás, Guinea, Afrika, Phillips

2017-ben egy magyar tengerészt is elraboltak a nigériai kalózok egy német konténerszállítóról. Rövid tűzpárbaj után a 18 fős legénység hat tagját vitték magukkal. A férfi felkutatásában, kiszabadításában és hazaszállításában a Terrorelhárítási Központ is részt vett.Veszélyes vizeken

Korábban Afrika keleti részén, főleg a szomáliai partvidéken voltak gyakoriak a kalóztámadások, veszélyes vizeken kellett átkelniük a teherhajóknak. Néhány évvel ezelőtt a téma Hollywoodot is megihlette, amikor feldolgozták a MAERSK Alabama hajó és annak kapitányának elrablását. Phillips kapitányt Tom Hanks alakította a filmben. Egy korábbi tanulmány szerint 8 év alatt 400 millió dollárt, átszámítva mintegy 117 milliárd forintot zsákmányoltak a kalózok a Szomáliai-félsziget térségében. Arra is fény derült, hogy a tengeri rabolók a zsákmánynak csak egy töredékét, kb. 0,01 százalékát kapják meg fizetésül, a legnagyobb rész a megrendelőket illeti, akik pedig a pénzt tisztára mossák. Az utóbbi években a nemzetközi erők fokozott jelenlétének köszönhetően nagy mértékben visszaszorult a kalózkodás a félsziget térségében.

kalóz, kalózok, kalóztámadás, Guinea, Afrika, Phillips
kalóz, kalózok, kalóztámadás, Guinea, Afrika, Phillips

A nemzetközi jelenlétre továbbra is szükség van

Decemberben két évvel meghosszabbították az Európai Unió szomáliai kiképzési és kapacitásépítési missziójának mandátumát a tagállamok külügyminiszterei.

Körülbelül 66 millió eurót különítettek el az Afrika szarvánál tevékenykedő kalózok elleni fellépést támogató misszió költségeire a 2019-2020-as időszakban.

A mogadishui székhelyű misszió 2012 júliusában indult, megbízatása az ország képességeinek erősítését célozza a tengeri polgári bűnüldözésben, mégpedig egyebek mellett szakpolitikai tanácsadással, képzés és felszerelés biztosításával, illetve a szükséges jogszabályok kidolgozásának segítésével.

Az EU-nak emellett működik egy haditengerészeti művelete is Szomáliában, melynek keretében 2008 óta hadihajókat állomásoztatnak az ország partjai közelében, hogy elrettentsék a kalózokat a kereskedelmi hajók megtámadásától, és védőkíséretet biztosítsanak a humanitárius tengeri szállítmányok célba juttatásához.

Sajtóhírek szerint a szomáliai partoknál regisztrált kalóztámadások száma a 2011-es 176-os csúccsal szemben 2017-ben mindössze hét volt. (via MTI)

kalóz, kalózok, kalóztámadás, Guinea, Afrika, Phillips
Itt történt a legtöbb támadás 2018 első felében
kalóz, kalózok, kalóztámadás, Guinea, Afrika, Phillips
kalóz, kalózok, kalóztámadás, Guinea, Afrika, Phillips