Katonai szintű, drónok elleni védelmi eszközöket rendelt több millió font értékben a londoni Gatwick repülőtér azt követően, hogy karácsony előtt három napig megzavarták a légikikötő forgalmát a környéken reptetett drónok.140 ezer utast érintett a drónmizéria

A Gatwick repülőtér három napig zárva tartott a karácsony előtti héten, mert több drónberepülést észleltek a repülőtér közvetlen környezetében és légterében. Emiatt több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani. Az átirányítások és járattörlések 140 ezer utast érintettek. A brit polgári repülésügyi törvények közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében tiltják drónok reptetését.

Gatwick, drón, repülőtér, késések, lezárás

Ilyen károkat okozhat a drónnal való ütközés

Nyomravezetői díjat ajánlott fel a reptér

Karácsony előtt vádemelés nélkül szabadlábra helyezték azt a két embert, akit a Gatwick forgalmát megbénító drónok ügyében vettek őrizetbe. A második legnagyobb forgalmú londoni repülőteret üzemeltető vállalat több tízezer font nyomravezetői díjat ajánlott fel a tettesek felkutatását eredményező információkért.

A Sussex megyei rendőrség a házaspár kihallgatása után azt közölte: a két őrizetes “mindvégig együttműködési készséget tanúsított” a vizsgálatot végző nyomozókkal, és a rendőrség nem tartja őket az incidens gyanúsítottjainak. Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva súlyos bűncselekménynek minősítette az incidenst, és kijelentette, hogy az elkövetők több év börtönnel számolhatnak. (via MTI)

Már telepítették a drónvédelemet

Gatwick megerősítette a lapértesülést, és hozzátette: a szóban forgó, a katonaságban használt eszközökkel azonos felszerelést már egy hete telepítették a légikikötő területén. Eközben a londoni Heathrow repülőtér, amely Európa legforgalmasabbja, ugyancsak közölte, hogy megrendelte a szóban forgó védelmi eszközöket.

Gatwick, drón, repülőtér, késések, lezárás

Gatwick forgalma azután állt helyre a három napos zárlat után december végén, hogy a brit hadsereg – sajtóértesülések szerint – az izraeli fejlesztésű Drone Dome – drónkupola – rendszert telepítette a légtér ellenőrzésére. A Drone Dome rendszer alkalmas drónok radarfelderítésére, valamint a drón és működtetője közötti rádiókapcsolat zavarására, és lehetővé teszi a tiltott légtérben észlelt repülőszerkezet irányított leszállítását biztonságos helyen.