“Laptopia” mára Észtország szinonimája lett – legalábbis informatikai berkekben. Mindenütt elérhető az optikai hálózat, alig van olyan ügyintézés, amihez személyesen kell megjelenni. Szinte mindenki rendelkezik elektronikus azonosító kártyával, ami személyi, jogosítvány, TB-kártya, bérlet, belépő és pontgyűjtő is egyben. Észtország a világ első digitális állama, ahol bárki lehet virtuális állampolgár. De mit jelent a digitális állam a hétköznapokban? Mi Észtország titka?Élre tört az egykori szovjet utódállam

Kutatók szerint egyedülálló, ahogy Észtország bevezette a digitális közigazgatást. Persze előnyt jelentette az aprócska balti államnak, hogy 1,3 millió állampolgára van. Éppen ezért nehéz ezt megvalósítani a nagyobb országokban, de nem lehetetlen. A törvényhozásban, a hivatalokban azóta jóval kevesebb papírt használnak, mint korábban. Az egyik miniszter nem régiben arról beszélt, hogy évek óta nem írt alá törvényt kézzel, csak a digitális kártyájával. Észtországban három dolgot nem lehet online intézni: ez a házasságkötés, a válás és az ingatlanvásárlás.

Mindennek az alapja az iratokat helyettesítő kártya

Mára Észtország lakosságának jelentős része használja az elektronikus azonosító kártyát. Ez nem azonos a személyi igazolvánnyal, az csak egy funkció a sok közül. Egyben ez a TB és az adókártya, a jogosítvány, a könyvtári igazolvány, ezen gyűlhetnek a vásárlási hűségpontok, ezzel lehet rendelést leadni a bevásárlóközpontokban, ezzel vált magának vonatjegyet az ember, és intézi banki ügyeit, ezzel írja alá a hivatalos dokumentumokat. De még hosszan lehetne folytatni a sort. Több száz olyan szolgáltatást lehet vele igénybe venni, ami ma már nem követel személyes jelenlétet.

Ez a kátya olyan mint egy kulcs, ami különféle ajtókat nyit meg a szolgáltatásokhoz – magyarázta a digitális államról szóló film főszereplője. A számítógépekhez egy olvasót kell csatlakoztatni, ebbe helyezik be az elektronikus azonosító kártyát, a szolgáltatások pedig azonnal elérhetővé válnak.

A hivatali ügytípusok többsége Skype-on is bonyolítható. Nem véletlen, mivel a kommunikációs program innen indult világhódító útjára, egy észt csapat fejlesztette. Miután a kártyán lévő adatokkal azonosították az ügyfelet, felugrik a videóablak és megkezdődik a beszélgetés. Ma már nincs olyan hivatal, intézmény, amit ne lehetne online, videócsatornán is elérni.

Észtország, Tallinn, digitális állam, innováció, utazás

Első az innováció

1997-ben már minden iskola minden osztálytermében működött számítógép, egy évvel később pedig már az internetet is bekötötték. Az akkori kormány úttörő volt abban, hogy kijelentette: az Internethez való hozzáférés az alapvető emberi jogok közé tartozik. Így aztán a legtávolabbi és a legkisebb falvakat is rákapcsolták a világhálóra. Mai szemmel döbbenetes eredmény, hogy 2001-ben már közel 2500 Wi-Fi hotspotot üzemeltettek és már javában működött a mobil adatforgalmi hálózatuk is. Régóta kötelező tantárgy a programozás, és ha minden jól megy, jövőre már csak digitális tananyagot használnak az iskolák.

Észtország abban is úttörő volt, hogy Tallinn 2012-ben bevezette a helyiek számára az ingyenes tömegközlekedést, a lépéssel a dugókkal akartak leszámolni. Emellett néhány szakaszon már önvezető autóbuszokat is tesztelnek a főváros útjain.

Észtország, Tallinn, digitális állam, innováció, utazás
Nem kell más az ügyintézéshez
Észtország, Tallinn, digitális állam, innováció, utazás

Az orosz kibertámadás

A digitális állam kiépítése annak ellenére zajlik nagy erőkkel, hogy 2007-ben Oroszország néhány óra alatt térdre kényszerítette a balti államot, még pedig azzal, hogy átfogó kibertámadást indított az észt informatikai hálózatok és kormányzati weblapok ellen, gyakorlatilag minden elérhető szolgáltatás leállt.

Észtországot azonban ez nem állította meg, viszonylag hamar talpra állt és hozzáfogott a digitális állam kiépítéséhez, amit igyekezett még biztonságosabbá tenni.Hatékony és gazdaságos

Felmérések szerint a digitalizációval mintegy 800 évnyi munkaidőt lehet megtakarítani a közigazgatásban – írta korábban átfogó cikkében az SG.hu, amely szerint egy cégbejegyzés jelenleg kevesebb mint 20 percig tart. De több mint 10 éve a választásokon online is lehet szavazni. A szakértők úgy vélik: minden sokkal átláthatóbbá vált, ez pedig a rendőrség munkájában is lecsapódik.

Észtország, Tallinn, digitális állam, innováció, utazás

A digitális államot bemutató dokumentumfilmben arról is szó esik, hogy a rendőrség munkája sokkal hatékonyabbá vált az elmúlt években, ugyanakkor a korrupciót is jelentősen sikerült visszaszorítani. Az iskolai oktatás meghatározó része lett a programozás, az internetbiztonság. A szülők online figyelhetik a gyerekek házi feladatait és elérhetők az érdemjegyek is. Az intézmények közel 90 százaléka csatlakozott az e-iskola programhoz.

Virtuális állampolgárok

Észtország Luxemburgban nyitotta meg adatkövetségét, ahol a balti állam összes adatát tárolják. Tallinn emellett elindította a virtuális állampolgársági programot, amivel a digitális nomádokat szeretné megnyerni. Az ötlet úgy tűnik eredményes, mivel az ország népszerűsége nőtt a külföldi befektetők és a munkavállalók körében.

Az utóbbi években számos IT-cég választotta székhelyéül Észtországot, a főváros pedig – az egyedülálló gazdasági környezetnek köszönhetően – a Startup vállalkozások egyik európai fellegvára lett.

A pár évvel ezelőtt elindított program arról szól, hogy a külföldi cégek egy 100 eurós belépő fejében simán megvethetik a lábukat az országban, és nem elvárás a fizikai jelenlét. A hasznot nem az egyszeri beugró jelenti az észteknek, hanem a vállalkozások által létrehozott szolgáltatások és fejlesztések. Nem utolsó sorban egy harmadik országbeli cég Észtországon keresztül könnyen elérheti az európai piacokat is.


Észtország, Tallinn, digitális állam, innováció, utazás
Észtország, Tallinn, digitális állam, innováció, utazás