A kanadai parti őrség segítségét kérte Roddickton-Bide Arm, mert a kanadai falut elözönlötték a fókák: az Új-Fundland szigeten fekvő kis település utcáin és kertjeiben mintegy negyven, az Atlanti-óceánba tartva eltévedt tengeri ragadozó kóborolt.Fókák a kertben

Pár nappal ezelőtt összehívták a városka vezetését, hogy megvitassák a helyzetet, és végül úgy döntöttek, hogy a parti őrséget kérik meg a tengeri emlősök eltávolítására. “Azt mondták, hogy hagyjuk a természetet, élje a maga életét, de közel egy hete már, hogy a fókák itt tanyáznak” – mondta Sheila Fitzgerald polgármester a The Northern Pen helyi lapnak. “Ha a fókák tudnák az utat, már rég elmentek volna”.

Kanada, fókák, tél, hó, falu, kertben, élővi

Fókát gázolt az autó

A szövetségi halászati és óceánügyi minisztérium a minap figyelmeztetett, hogy fókák vadállatok, “amelyekhez nem szabad közelíteni vagy megérinteni őket”, “mert kiszámíthatatlanok és agresszívvé válhatnak”, ráadásul “az emberre veszélyes fertőzéseket is terjeszthetnek”.


A falusiak így nem tudtak mást tenni, mint hagyni szabadon grasszálni az állatokat a garázsbejáratokban vagy az utcán. Az erről készült fénykép- és videofelvételeket a közösségi portálokon is közzétették. A fókák bőre azonban ugyanolyan világos, mint a behavazott talaj, beolvadnak az útba és nehéz észrevenni őket, így kedden egy gépkocsi két fókával is ütközött. (via MTI)

Eltévedtek és elfáradtak

Az Új-Fundland északi csücskénél fekvő Roddickton-Bide Arm a fókák vándorlási útvonalába esik. Az emlősök télen elhagyják az Északi-sarkot és Grönlandot, hogy az új-fundlandi partokhoz és a Szent-Lőrinc-öbölbe ússzanak. A kanadai média által megkérdezett biológusok szerint azonban a mintegy negyven fóka eltévedt, és az Atlanti-óceán helyett beéri a falut övező homokpaddal. “Egyre kedvetlenebbek, tunyán mozognak, szívfacsaró látni ezeket az állatokat” – mondta a polgármester, aki beszámolt a két állat elpusztulásáról.

Kanada, fókák, tél, hó, falu, kertben, élővi